Читај ми!

Више од четвртине грађана Србије живи у ризику од сиромаштва – ко може да помогне

Пандемија коронавируса би ове године могла одвести у сиромаштво још 100 милиона људи, саопштиле су Уједињене нације поводом Светског дана борбе против сиромаштва. Владе Србије најављује усвајање социјалне карте, а према подацима Републичког завода за статистику у Србији је стопа ризика од сиромаштва прошле године била 23,2 одсто и 1,1 одсто нижа него претходне 2018. године.

Више од четвртине Србије прошле године живело је у ризику од сиромаштва, саопштава Републички завод за статистику. Сиромашних има и међу онима са редовним примањима. Синдикати кажу да им је циљ да минимална зарада достигне износ потрошачке корпе.

"Негде око 70 посто запослених је испод потрошачке корпе, што значи да свега 30 посто људи, можда чак и мањи проценат, могу да обезбеде тај неки минимум који је дефинисала међународна организација рада. Наш циљ је да то повећање плате достигне ниво потрошачке корпе", навео је Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

У Влади најављују доношење "социјалне карте" која би омогућила да помоћ стигне до оних којима је заиста потребна и да се искорене залоупотребе у коришћењу државне помоћи.

"Увођењем социјалне карте сви подаци грађана биће на једном месту. Обезбедиће се правичнија расподела помоћи и транспарентније и ефикасније остварење права која грађанима законски припадају", навео је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Јаз између богатих и сиромашних у свету је све већи, упозоравају и Уједињене нације и апелују да се помогне.

"Страшно је за човечанство што стотине милиона људи иде на спавање гладно. Пандемија је појачала несигурност набавке хране до страшног нивоа. До краја ове године у глад ће можда бити отерано нових 130 милиона људи, поврх 690 милиона који већ немају довољно да једу. Истовремено, чак три милијарде људи не може да приушти здраву исхрану. Морамо да помогнемо свима њима, требају нам нови заједнички одрживи пројекти", казао је Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

"Молим милијардере да нам помогну, знате, да нам помогну одмах. Човечанству је тренутно потребна помоћ. Свет је на раскрсници, милијардери треба да појачају помоћ као никада раније", навео је Дејвид Бисли, шеф Програма за храну УН.

У нашој земљи имао би ко да помогне – имамо 28.000 милионера, а 88 одсто су мушкарци. Најбогатији заради пола милиона евра месечно. Нешто више од петине најбогатијих је у Новом Београду, следе Нови Сад и Земун, а најмање их је у Врању – само 102.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво