Читај ми!

Студеница – рестаурација фресака ванвременске светиње Немањића

Задужбинарство у средњовековној Србији је уједно почетак подизања монументалних верских здања. Оличење немањићких споменика манастир Студеница, због изузетних архитектонских домета и лепоте сликарства, део је историје и културе човечанства. То Србија баштини више од 800 лета.

Да културно-историјске вредности из времена великог жупана Стефана Немање и његовог сина Саве у комплексу Студенице буду очуване, брину наши баштинари. Приводе крају радове на композицији "Крштење Исуса Христа", "Преображање" и ктитоторској композицији "Светог Симеона Немање". 

 "То су најстарије фреске-првобитне фреске које се налазе у цркви и припадају времену 13. века. Средства за радове издвојила је Влада Србије и она се реализују преко Министарства културе уз непрекидан надзор Републичког завода за заштиту споменика културе и његових стручњака", казала је мр Стојанака Самарџић, сликар-конзерватор, руководилац пројекта и конзерваторски надзор.

У предворју Немањине Богородичине цркве уклесан је натпис из 1208. године из Богослужења "Заволех красоту дома твога". Ту лепоту сликарства које је било знатно оштећено на површини од сто квадратних метара фресака рестаурирају стручњаци споменичке баштине. 

"То што је највредније да не пропадне, што је најважније на томе се ради и тако доживљавамо једну обострану радост. Молимо се Богу и служимо оно за шта је Немања ово и направио. Првенствено манастир и храм велики а са друге стране, лепота се одржава активно" истиче др Тихон Ракићевић-архимандрит и игуман манастира Студеница.

До сада је за 15 лета конзервирано и рестаурирано 60 одсто целокупног живописа Богородичиног храма, ванвременске светиње која то итекако завређује.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво