Спас за медведе "плесаче"

У бугарски парк за медведе "Белица", привремено су смештене три женке медведа из околине Пожаревца и Крушевца, које су претходних година живеле у неадекватним условима и коришћене као плесачи, саопштило удружење "Слобода за животиње".

Акција спасавања и транспорта три угрожена медведа у Бугарску, спроведена је уз подршку  министарстава за заштиту животне средине и за пољопривреду, и сарадњу са међународном организацијом за заштиту животиње "Четири шапе".

Медведицама из околине Пожаревца и Крушевца су пре транспорта уграђени чипови, а обезбеђена им је и сва потребна документација.

Након периода опоравка у парку, у коме су тренутно смештене 24 животње, медведи ће бити премештени у новоизграђени парк исте врсте у Србији. У саопштењу удружења "Слобода за животиње" наведено је да ће тај парк бити на подручју Мокре Горе и да су преговори са познетим редитељем Емиром Кустурицом у току.

Надлежне институције из Србије склопиле су уговор и са организацијом "Четири шапе" по коме ће пројекат изградње и одржавање парка, односно прихватилишта за злостављане медведе, финасисирати та организација.

"Четири шапе" брину о три парка за медведе у којима укупно живи 38 животиња, и то шест у Аустрији, осам у Немачкој и 24 у Бугарској, док је у Румунији покренут пројекат спасавања напуштених младунаца медведа.

У парку, који ће се изградити у Србији, планирано је прихватање медведа "плесача" и из околних земаља, као и оних који живе заробељни у кавезима, противзаконито и противно свим конвенцијама о заштити угрожених врста.

Удружење "Слобода за животиње" подсећа да акција спасавања медведа не би била могућа без ангажовања Марије и Горана Грујина, из Свилајнца, који су о животињама бринули, обилазили их и хранили током шест година, затим подршке ресорних министарстава и Завода за заштиту природе Србије, као и медијске кампање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво