Читај ми!

Мала Лана против тешке болести – стање се погоршало, помоћ скоро сакупљена

Једанаестомесечна беба Лана Јовановић, која болује од спиналне мишићне атрофије, ретке неуромишићне болести, скоро 40 дана је на дечјој клиници у Тиршовој, јер јој се здравствено стање погоршало. У протеклих пет месеци позиву у помоћ одазвао се велики број грађана, па је потребан новац за један од најскупљих лекова на свету скоро сакупљен. Недостаје још 170.000 долара.

Мала Лана, након упале плућа и хоспитализације, тренутно прима храну директно у желудац, јер је због болести ослабила и не може да гута. У болници је с мамом, која нам се јавила видео-поруком.

Александра Јовановић, Ланина мама, напомиње да је сваки дан нека нова компликација.

"Она се заиста бори, заиста даје све од себе да изгура све ово, али је ово за њена мала леђа јако тешко. Ја сам се надала да ће она данас бити добро, да ћу моћи да кажем да је она добро. Међутим, она је и данас добила температуру", каже Јовановићева.

Рођена је као здрава беба, али јој је дијагностикована ретка болест која напада мишиће и брзо се губе основне животне функције као што су ходање, варење хране, гутање и дисање.

Оболели од спиналне мишићне атрофије немају ген који производи протеин неопходан за мишиће и без лека углавном премину од гушења.

"Њој је тај лек заиста неопходан. Ово је борба, нас две се заиста трудимо, али је јако тешко", каже Ланина мама.

Ланина борба инспирисала је и покренула организације, појединце и читаве градове широм Србије да се удруже како би прикупили више од два милиона долара, колико кошта нова генска терапија.

Потребно још 170.000 долара

Димитрије Јовановић истиче да не постоји начин на који би се могао захвалити. "Те речи хвале, то не може да се стави у реченицу, нити у контекст, ја сам њима неизмерно захвалан", каже Јовановић.

Сакупљено је око два милиона и две стотине тридесет хиљада долара, тако да је потребно још 170.000, као и авион који би Лану превезао до Америке, где би се највероватније лечила у некој од америчких болница.

"Комерцијални летови не примају децу у таквом стању. Морамо да нађемо некога ко може да нам дâ авион приватан, или да помогне да се сакупи новац за трансфер наше Лане", наводи Ланин тата.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво