Читај ми!

Клинички центар са 30 операционих сала до краја следеће године

Председник Александар Вучић најавио је да ће изградња и реконструкција Клиничког центра Србије бити завршене у септембру следеће године и да ће се ту лечити грађани из целе земље. Истакао је да јачање здравства снажи укупну моћ Србије.

Александар Вучић је констатовао да ће то, по завршетку радова, бити нов, модеран Клинички центар, у којем ће се лечити највећи број грађана Србије.

"До септембра следеће године, за мање од годину дана биће завршен читав објекат у КЦС и опремљен најмодернијом опремом. Имаће собе за интензивну, полуинтензивну негу, операционе сале, дијагностику, Ургентни центар, све што је неопходно", рекао је Вучић и додао да су радови у КЦС од највећег значаја за земљу и грађане.

Приметио је да готово ништа није грађено у здравству неколико деценија, што изградњу свих болница у последњих неколико година чини још значајнијом.

Зато је, додао је, важна и друга фаза у радова у КЦС, која подразумева обнову комплетног центра.

"За прву фазу издвајамо 69 милиона евра. У другу фазу, биће уложена 43 милиона. Укупно 112, а са неким накнадним радовима доћи ће до 120-125 милиона евра. То су огромне инвестиције", рекао је Вучић.

Јачање здравства снажи моћ Србије 

Председник је истакао да је важно да се у време пандемије, када се види значај здравља, покаже виталност система.

"Питали смо се да ли смо погрешили око градње ковид болница, али сад смо срећни што смо на време размишљали, када пандемија није била снажна. Биће нека нова корона, а нама ће кревети за полуинтензивну и интензивну негу бити потребни", рекао је Вучић.

Јачање здравства снажи моћ Србије и показује да смо у стању да се бринемо о својим грађанима, нагласио је Вучић.

"Зато ћемо једну по једну клинику да реновирамо. Мислим да имамо у томе успеха и имаћемо још више", поручио је Вучић.

Додао је да ће нови КЦС спасавати хиљаде живота, због чега је важно да се заврши што пре, али ће допринети и да задржимо лекаре и медицинске сестре, па ће и у том смислу бити снажан замајац.

Настављамо да улажемо у здравство

Поручује да ће држава наставити да улаже у здравство и додао да то нису само инфраструктурна улагања, већ и веће плате и животни стандард медицинских радника, као и улагање у њихово образовање.

"То су огромна улагања. Канцеларија за јавна улагања издваја годишње 2,4 милијарде евра за здравство", рекао је председник након обиласка Клиничког центра.

Указао је да се завршавају јавне набавке за Клинички центар Војводине, и да се ускоро очекују радови, те ће Нови Сад добити велелепан Клинички центар.

Додао је да то подразумева један део нових објеката и део обновљених.

Ради се о веома скупим улагањима, истиче, а као пример навео је улагање у болницу у Прокупљу, чија је вредност 26 милиона евра, заустављени радови у Лозници 27 милиона евра.

Рекао је да се сада ради прва фаза у Клиничком центру у Београду и да се иде на другу фазу која предвиђа реновирање свих клиника.

"Улагање је двосмерно, једно је улагање у здравствену инфраструктуру, као што су клинички центри, болнице и домови здравља, а друго је улагање у плате и животни стандард наших лекара и медицинског особља. Трећа ствар је улагање у образовање медицинских радника, постовање оних најбољих да могу одмах да добију посао, пристојно да живе", објаснио је председник.

Рекао је да ће се покушати, а велико је интересовање припадника служби безбедности за станове које дотира држава, да се то исто уради и за припаднике здравственог система.

Најсавременија лабораторија и 30 операционих сала

У нову зграду биће премештен Ургентни центар, део хирургије, пластична хирургија, ендокрина хирургија, неурологија, хематологија, гастроентерологија, ортопедија, кардиохирургија...

Нови КЦС ће имати 30 операционих сала, четири скенера, две магнетне резонанце, четири ангио-сале, најсавременију лабораторију.

Клинички центар су, са председником Вучићем, обишли и министар здравља Златибор Лончар, директор КЦС Милика Ашанин, заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Лончар је недавно такође обишао градилиште и најавио да ће радови бити завршени за мање од годину дана.

Епидемија кооронавируса је успорила, али није зауставила радове, само се у једном периоду радило мањим капацитетом.

Радове на КЦС изводи компанија "Делта инжењеринг".

Нови простор имаће 86.000 квадратних метара, од чега 27.000 новог и 59.000 реконструисаног.

У зграде ће бити уграђено 1.200 километара каблова, 2.000 тона челика.

Реконструкција КЦС и изградња нове куле почела је 2018. године.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво