Почиње вакцинација против сезонског грипа

Вакцинација против сезонског грипа почиње данас, раније него претходних година, а обезбеђено је више од пола милиона доза. Први пут ће примити вакцину против грипа пацијенти који су прележали ковид 19.

Ове године вакцинација почиње раније, како би се спречио судар короне и грипа. Дистрибуција је завршена, а вакцине ће за све грађане бити бесплатне.

Лекари апелују да се искористи период мирније епидемијске ситуације и да се вакцинишу сви којима се то препоручује, а то су хронични пацијенти и они који имају удружене болести, труднице, старији грађани, здравствени радници, запослени у домовима за старе.

"Тренутна епидемијска ситуација у нашој земљи је стабилна, и одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемијски ризик по грађане који би да се вакцинишу", поручује Министарство.

Обезбеђено је скоро пола милиона доза, двоструко више него раније, а у употреби је и "Tорлакова" вакцина.

Вакцина против грипа и особама које су прележале ковид 19

Докторка Бранка Лазић из Дома здравља Стари град позива све заинтересоване да се вакцинишу.

Наводи да они дају вакцину пре свега пацијентима са хроничним болестима без обзира на узраст, а могу је примити и деца од три и више година, пацијенти са срчаним, плућним, бубрежним обољењима, са разним имунодефицијенцијама укључујући и ХИВ, корисници старачких домова и установа за социјалну заштиту, здравствени радници.

Напомиње да је пожељно да се најаве грађани који желе да приме вакцину.

Што се тиче људи који су прележали ковид 19, Лазићева каже да би они требало да приме вакцину када прође месец до месец и по дана.

"Не постоје стриктне препоруке, ово нам је све ново, први пут ће примити вакцину пацијенти који су прележали корону. Антитела против коронавируса и против вируса грипа су разнородна. Обе болести опасне", наводи Лазићева.

Држава је набавила и вакцину против пнеумокока, коју би требало да приме старији, као и запослени у домовима за старе.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво