Нови простор и опрема за студенте Електронског факултета у Нишу, НИС уложио пет милиона динара

Студенти Електронског факултета у Нишу добили су простор за реализацију пројеката у области дигитализације и нових технологија. У опремање компанија НИС уложила је пет милиона динара на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи који су компанија и факултет потписали прошле године.

Студентима ће опрема значити у обучавању из области машинског учења за шта су потребни велики рачунарски ресурси које факултет до сада није имао.

"Веома моћне машине у смислу рачунара се налазе овде, машине које не могу да се сретну сваког дана. Према неким подацима, НИС је обезбедио пристуо својим серверима тако да то значи јер нигде не можемо да дођемо до те количине података у лабораторијском раду, а то је добра прилика да видимо како све то функционише када се заиста ради са великом количином података", каже Димитрије Крстић, студент четврте године.

Овај простор, заједно са већ отвореним Научно-технолошким парком у близини, лабораторијском ламелом при факултету чија се изградња приводи крају, Електронском факултету пружа основу за најсавременије образовање.

"У овом простору опремљеном најмодернијом опремом и технологијом студенти и запослени факултета заједно са експертима из НИС-а радиће на заједничким научно-истраживачким пројектима на пољу дигитализације и нових технологија", наводи Драган Манчић, декан Електронском факултета.

"Подржавамо све наше установе које раде управо те програме, јер су они иновативни и доводе до брзог запослења и оно што је добро стране компаније овде воле да улажу у такве пројекте где млади људи добијају посао са великим платама", истиче Младен Шарчевић, министар просвете.

Сарадња НИС-а са водећим факултетима у области дигитализације подразумева и стипендирање и запослење.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво