Приштинска администрација забранила Шарчевићу улазак на KиМ

Министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу, који је у четвртак требало да поводом почетка нове академске године посети Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, Приштина је забранила је улазак на територију Kосова и Метохије.

Министар Шарчевић је за Танјуг казао да су му забранили без иједног "паметног образложења", а да су као образложење навели политички догађај на југу, хапшења, који немају везе са образовањем.

"Већ четврти пут добијам забрану уласку на територију Kосова и Метохије од стране администрације у Приштини. И поред тога што је Kанцеларија за Kосово и Метохију то договорила и што је шеф мог кабинета већ доле, пре сат времена су ми јавили да то не могу да одобре и то без иједног паметног образложења", навео је Шарчевић.

Министар каже да је његова посета јужној покрајини од значаја посебно у условима пандемије и после Вашингтонског споразума када би требало да се пређе у фазу признавања диплома између Србије и косовске администрације.

"Није ми јасно са ким ће они то да раде. Четири пута сам пуштен, а четири нисам. Мени је јако важно да доле будем присутан јер преко образовања је Република Србија највидљивија на Kосову и Метохији", истиче Шарчевић.

Kако каже, ако су хтели да пошаљу политичку поруку забраном министру образовања, онда су послали јасну поруку да не желе добру сарадњу и однос.

"Ово је толико нецивилизовано, необјашњиво, да је ствар крајњег безобразлука. Где има боље сарадње него у области образовања и науке. То су мостови који спајају и грађане и омладину", наводи Шарчевић.

Додаје да је Kанцеларија за Kосово и Метохију уложила приговор и одређеним амбасадама и Делегацији ЕУ у Београду.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво