Факултети спремни за нову школску годину, студентима важни и додатни рокови

На већини државних факултета у четвртак почиње нова академска година. Где је то могуће, бруцоши ће ући у слушаонице, док ће већина њих имати онлајн сусрете са професорима. Студенти старијих генерација, имају термине за полагање још понеког испита како би уписали наредну годину.

Осим избора модела наставе, студентима старијих година је изузетно важно да се текућа академска година успешно заврши.

Маргарета Смиљанић, председник Студентске конференције универзитета Србије каже да је важно да свим студентима буде омогућен довољан број испитних рокова и да се рангирају за упис на буџет по препоруци Министарства просвете и Владе Србије. 

"Ми на Универзитету у Београду имамо примере где ће испитни рокови трајати до 15. октобра, тако да ћемо апеловати да сви рокови буду померени како што су конкурс за стипендирање или конкурси за кредите студентске", истиче Смиљанић.

Ове године, више него петходе, актуелно је питање смањања цена школовања самофинансирајућих академаца.

"Оно што смо се договорили и што је изводљиво, је да се на појединачним факултетима на захтеве студената одговара од стране факултета колико су у могућности да им снизе школарине и евентуално ослободе", поручује професор . Иванка Поповић, ректорка Универзитата у Београду. 

Према њеним речима сви су свесни тога да има јако много проблема и да многи студенти не могу да затворе финансијску конструкцију и факултети желе да им изађу у сусрет.

И професор Ненад Филповић, ректор Универзитета у Крагујевцу наглашава да желе да изађу у сусрет свим студентима у појединачним случајевима, где год је то могуће.

"Морате да разумете да и факултети имају своје трошкове. Многи мисле да је он-лајн настава појефтинила трошкове факултета, међутим управо супротно, јер потребно је да се обезбеде технолошки услови, сервери, платформе за предавања, конференцијске везе", каже Филиповић.

Осим факултета, за нову академску годину спремни су и студентски домови.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. Здравко Витошевић истиче да су смештајни капацитети студентског центра су преко 1.750 места што је сасвим довољно. 

"Трудимо се да превасходоно обезбедимо пуно места за наше бруцоше, за оне који први пут долазе на наш универзитет, како бисмо им показали да ће студирање на нашем универзитету бити у складу са свим академским нормама", поручује Витошевић.

У Србији се на високошколским установама школује 250.000 академаца.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво