Скројен закон о правима детета, заштитник грађана упутио апел медијима

Министарство за рад припремило је Нацрт закона о правима детета и Заштитнику права детета и њихово усвајање се очекује у Скупштини током јесењег заседања, најавио је ресорни министар Зоран Ђорђевић на конференцији "Права посебно осетљивих група деце у правосудном систему Србије".

Циљ пројекта је да се јаче повежу сви актери, да се унапреде њихове вештине у области малолетничког правосуђа а све по мери детета.

Као важан сегмент пројекта истиче се да се родитељима и старатељима омогући да до инфомација долазе брже и лакше. Подршка стиже и из Европске уније.

"Фокусирали смо се на исход за децу у контакту са законом, кроз подршку засновану на доказима у поступцима које спроводе носиоци јавних овлашћења. Посебно нам је важан исход за децу жртве или свеодке трговине људима, децу без пратње, и децу која нису препозната као жртве или сведоци", каже Леонета Пајер из Делегације ЕУ у Србији.

Заштитник грађана упозорава - треба преиспитати како судови током кривичног поступка испитују децу жртве или сведоке.

"Апеловао сам на све медије да једноставно ради неке сензације која може бити интересантна јавности - они вишетруко трауматизују ту децу", рекао је Зоран Пашалић, заштитник грађана. 

"Србија је потписник конвенције о правима детета. Ми смо израдили Закон о заштити права детета желећи управо да кроз тај закон и потписивањем тог документа прва подигнемо на највећи ниво. Ту је потребно да и децу укључимо у све ово", каже министар за рад Зоран Ђорђевић.

Реализација конкретног пројекта почела је у фебруару, предвиђено је да траје две године.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво