Заштитник грађана тражи надзор суда због саопштења о обљуби детета

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, после сазнања да су медији објавили детаље пресуде за обљубу детета које су преузели из саопштења Вишег суда у Новом Саду, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства правде Републике Србије са захтевом да изврши надзор над радом судске управе тог суда, саопштио је Омбудсман.

У саопштењу се наводи да с обзиром на то да постоји могућност да је дошло до повреде права детета на приватност, Заштитник грађана тражи од Министарства правде да изврши надзор над радом судске управе Вишег суда у Новом Саду како би утврдило да ли је саопштење суда, које су пренели медији, било у складу са одредбом члана 58. Судског пословника и поштовањем најбољих интереса детета.

У текстовима објављеним у медијима и на друштвеним мрежама износе се информације из личног и породичног живота оштећеног детета, као и детаљи у вези са догађајима који представљају радње кривичног дела а које су, према наводима из тих текстова, преузете су из саопштења Вишег суда у Новом Саду, каже се у саопштењу. 

"Више пута сам се уверио да новински чланци и објаве које у јавности могу да изазову тренутну сензацију остављају тешке последице и велике трауме за дете до краја живота", изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је апеловао на све новинаре и уреднике медија да приликом објављивања било каквих података о злостављању деце, па макар то биле и судске одлуке, пре свега обрате пажњу на заштиту најбољег интереса детета а затим и на заштиту њихове приватности, који су и законима регулисани.

Од Министарства правде, Заштитник грађана тражи да у року од 15 дана достави информације о резултатима извршеног надзора, са копијом релевантне документације.

 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво