Радојичић: Београд шири бициклистичку мрежу

Концепт функционисања градова мора да се промени због драстичног повећања броја аутомобила, наводи за РТС градоначелник Београда Зоран Радојичић. Истиче да Град Београд увелико ради на томе стварајући инфраструктуру за бициклистичке стазе и пешачке зоне, и подижући свест о хијерархији у саобраћају на чијем челу треба да буде пешак.

Зоран Радојичић је најавио да ће се у току Европске недеље мобилности, која ће се одржати од 16. до 22. септембра, промовисати бициклистичке стазе у које је, како каже, Град Београд доста уложио последњих година.

"Имамо бициклистичку стазу у Немањиној улици од 900 метара која повезује Славију са Савским тргом, а шире повезује чак Аутокоманду са излазом на реке према Ади, са друге стране према 25. мају. Такође, претходних дана је пуштена у функцију стаза на Новом Београду између Булевара Михајла Пупина и Бранковог моста тј улице Милентија Поповића. Дугачка је 650 метара", објашњава Радојичић. 

Обе деонице, додао је градоначелник, веома су значајне јер употпуњују мрежу бициклистичких стаза у граду како би била што функционалнија. 

Истиче да је важно да Град настави да улаже у инфраструктуру, пре свега у пешачке зоне и спајање бициклистичких стаза.

"Имамо 100 километара бициклистичких стаза, наш циљ је да у Београду за пет година их буде још 200 километара, али врло је важно да буду тако увезане да буду функционалне", објашњава Радојичић.  

Додаје да у овом тренутку 25 одсто у укупном саобраћају учествују пешаци и бициклисти.

"Када гледамо дистанце које се прелазе у Београду пре свега када се иде на посао има простора да још 40 одсто људи на тај начин се транспортује са једног места на друго", оцењује градоначелник и апелује на возаче моторних возила да у саобраћају воде рачуна о бициклистима.

"Када причамо о бициклистичким стазама врло је важно нагласити безбедност у саобраћају и свест свих возача моторних возила да воде рачуна о бициклистима тако да је то уз инфраструктуру једно од врло важних тема за све нас", објашњава Радојичић.

Урбана мобилност изузетно важна

Урбана мобилност изузетно је важна тема за нас, каже градоначелник за РТС.

"То у ствари значи да фаворизујемо пешачење и бициклизам у односу на друге начине транспорта. Прављење инфраструктуре за то је изузетно важно и ми на томе радимо и то јесте наш дугорочни циљ. Имамо планове, имамо акционе планове, стратегију у том правцу и то је једна од важних и сталних  тема за све нас", истиче Радојичић.

Наводи да се ретко могу видети две особе у аутомобилу.

"Просечна заузетост места у аутомобилима је 1,2,. Значи да ретко имате две особе у ауту. То је потенцијал да се ти људи данас, сутра уз развој инфраструктуре о којој водимо рачуна одлуче за пешачење или вожњу бициклом", наводи градоначелник.

Позива Београђане да учествују у активностима које је Град организовао у оквиру Европске недеље мобилности током које се скреће пажња на важност немоторизованих видова превоза у урбаним срединама.

"Важно је да сви ми, који у Београду живимо, мењамо наше навике и учврстимо здравије и еколошки боље начине кретања, пре свега пешачење и вожњу бицикла", поручио је Радојичић.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво