Дан српског јединства - похвала српском народу и симбол заједништва

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, да се српски народ политичким средствима мора борити за слободу. Овај дан је посебан за Републику Српску и Србију јер смо се окупили у нашем српском јединству, рекао је српски члан Председништва Милорад Додик на свечаној академији "Похвала српском народу".

Ово је јединствен дан, када смо се окупили у нашем српском јединству и нашој слободи. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обележавамо овај дан, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

"Кључна реч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе. Мислим да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес. Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овим просторима", поручио је Додик.

Истакао је да је поносан што у овом времену представља српски народ у БиХ нагласивши да нема народа који је више дао жртава за слободу од српског.

Будемо паметни, политичким средствима боримо се за слободу

Председник Србије Александар Вучић поручио је, поводом Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да се српски народ убудуће мора борити за слободу политичким средствима.

"Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да се политичким средствима боримо за слободу српског народа", истакао је Вучић који се видео линком обратио на Академији "Похвала српском народу" у Бањалуци.

Вучић је честитао празник народу Републике Српске, Србије и свим Србима у свету уз поруку да уједињени можемо да осигурамо будућност наше деце.

Празник као симбол заједништва 

Овај празник биће симбол заједништва Републике Српске и Србије, рекла је председница Републике Српске Жељка Цвијановић. 

"Наша намера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Републици Српској, већ у свим крајевима где живи наш народ", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да данашњи датум, дан када је пробијен Солунски фронт, није одабран случајно као и да је историја показала да је борба за слободу увек тражла велику жртву.

"Нико нам је није поклањао, никога за њу нисмо молили. Најважнији фронтови данашњице нису у рововима, већ на политичкој сцени. Зато треба да имамо стабилно окружење. За Републику Српску, Србија остаје најважнији партнер у свим областима. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност",  поручила је Цвијановићева.

Председница Републике Српске је пожелела да овај празник, који се први пут обележава, у свим наредним годинама буде подсетник на велике жртве из прошлости, али и подстицај за велике циљеве који се морају остварити у будућности.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво