Ко упозорава, а ко кажњава за непоштовање мера и зашто су комуналној милицији "везане руке"

Начелник Комуналне милиције Иван Дивац објашњава за РТС да та служба није овлашћена да пише казне за непоступање по мерама Кризног штаба и да су јој по многим питањима "везане руке" јер јој закони дају огромне надлежности, а понекад и апсурдно мала овлашћења.

Начелник Комуналне милиције Иван Дивац каже да Комунална милиција, као градска служба, пружа асистенцију инспекторима при контролисању мера које налаже Штаб за ванредне ситуације.

"На седници Штаба је данас одлучено да ће бити појачано присуство инспектора у граду, а Комунална милиција ће сваком инспектору пружити асистенцију и наћи се да помогне у контроли спровођења задатих мера", истиче Дивац.

Наглашава да је Санитарна инспекција Министарства здравља једина која је надлежна да подноси пријаве за непоштовање мера, а да Комунална милиција није овлашћена да пише казне за непоступање по мерама Кризног штаба.

"Све мере које кризни штабови доносе по питању заштите од коронавируса су у надлежности инспекција. Све друго пратеће може да буде у надлежности Комуналне милиције", објашњава Дивац.

Каже да комунални милиционери ургирају када виде да неко у аутобусу не носи заштитну маску, али да грађани морају да схвате да их нема довољно, као ни инспектора, како би били присутни у сваком аутобусу.

"Ми можемо да укажемо грађанима на неопходност поштовања мера, што и радимо свакодневно и у угоститељским објектима и на улици и у тржним центрима. То је највише што ми можемо да урадимо. За санкционисање је надлежна искључиво Санитарна инспекција", понавља Дивац.

Ко не(може) да измери буку из угоститељских објеката

Иван Дивац каже да комунални милиционери раде 24 сата и реагују и на позиве, али да није било много позива за непоштовање мера, пошто грађане тренутно највише мучи бука из кафића и ресторана.

"Сада имамо проблем буке зато што су сви угоститељи своју делатност пребацили у баште. Грађани се доста жале на буку из тих објеката, то је оно за шта највише позива добијамо и где најчешће поступамо", истиче Дивац.

Наводи да је покренута и иницијатива за акустично зонирање града, како би се одредило у ком делу града је који ниво буке дозвољен, као и иницијатива за измену Закона о буци, како би Комунална милиција била правно препозната као неко ко контролише буку и коначно добила уређаје за мерење које тренутно нема.

"Када су у питању угоститељски објекти, битно је да ли објекат поседује сертификат о мерењу буке од овлашћене куће. Ако има сертификат, ми не можемо ништа доказати осим чулним опажањем. Такве пријаве у већини случајева падају на суду, али ми немамо другу могућност. Само Еколошка инспекција може да наложи мерење буке", објашњава Дивац.

Истиче да је закон у потпуности апсурдан и да је због тога измена већ иницирана.

"Није тако лако променити закон. Постоји процедура како се закон мења. Руке су нам врло везане. Једино што ми можемо да контролишемо је извођење музике након краја радног времена угоститељских објеката. Ради се на измени закона. Сада немамо начин да измеримо буку", наглашава Дивац.

"Огромне надлежности, а мала овлашћења"

Грађани често зову Комуналну милицију, не знајући које су тачно њене надлежности. Иван Дивац каже да грађанин није ни дужан да зна шта је чија надлежност.

"Грађани позивају Беоком сервис. Комунална милиција поступа по питањима која су у њеној надлежности, а остало прослеђује инспекцијама", објашњава Дивац.

Истиче да је додатни проблем што се од формирања Комуналне милиције 2010. године није много радило на унапређивању службе.

"Ми смо добили огромне надлежности, али мала овлашћења. Иницирали смо измену Закона о Комуналној милицији који нам даје доста шира овлашћења, иницирали смо измену Закона о безбедности саобраћаја и Закона о превозу путника у друмском саобраћају", набраја Дивац.

Наводи апсурдан пример да је Комуналној милицији у надлежност била дата контрола такси превоза, али не и могућност да зауставе такси возило.

"Грађани су до 2019. године мислили да ми нећемо да контролишемо нелегални такси превоз. Онога момента када су се законски услови стекли, ми смо тај проблем решили. Сада се дивљи траксисти у Београду налазе на нивоу статистичке грешке. Иста ствар је и са буком и другим проблемима. Радимо на измени закона и на омогућавању услова за ефикасно деловање", објашњава Дивац.

Сматра да Комунална милиција временом стиче све веће поверење грађана.

"Нама не треба ауторитет, нама треба поверење и да грађани схвате да је Комунална милиција формирана да би се нашла на услузи грађанима, што свакодневно доказујемо нашим радом. Треба времена, али све више Београшана препознаје да је Комунална милиција на услузи грађанима", каже Иван Дивац.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво