Истине и заблуде – како се заштити од удара грома

Последице удара грома могу бити фаталне. Годишње од удара громова у свету погине скоро 25.000 људи, док их 10 пута више удар преживи, али са тешким последицама. Широм света олује узрокују, отприлике, 6.000 удара громова сваке минуте, показују подаци. Шта су истине, а шта заблуде – како се заштити од удара грома?

Пре неколико дана у Јагодини тренера фудбалског клуба гром је погодио на терену током тренинга. Нажалост, од последица удара је преминуо. Најновија трагедија се догодила у Уганди где је гром убио десеторицу малишана који су играли фудбал на отвореном терену у граду Аруа.

Професор Јован Цветић са Електротехничког факултета у Београду је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да постоје правила где громови ударају, али су она најчешће сакривена за обичне људе, док стручњаци имају неке индикаторе где је већа вероватноћа да се деси то атмосферско пражњење.

"Оно што је опасно су велики, равни терени или блага узвишења где сте ви на врху тих узвишења", рекао је Цветић.

Где најчешће ударају громови 

На питање где најчешће ударају громови, професор Цветић каже да гром бира путању са најмањом отпорношћу, односно највећом проводљивошћу.

"То се обично дешава тамо где су речни токови, језера, где је терен натопљен водом и где имају испарање воде, тако да он обично ту прави путању. Наравно, то није увек случај. Ту су и узвишења која привлаче громове, односно појављује се индуковано наелектрисање на врховима тих објеката, оно је веће густине и ту је електрично поље веће тако да гром бира ту путању која га води ка том објекту", објашњава професор.

Указао је да то значи да не треба да се налазимо у близини високих стабала и усамљених објеката који доминирају на равном терену.

"Ако је већ зграда усамљена онда уђите у њу, јер је она заштићена, има араматуру", додао је Цветић.

Ако се нађемо на њиви, најбоље је да чучнемо 

Истакао је да громови чешће ударају на селима него у градовима и да је ту ризичније. На пример, ако се током олује нађемо на њиви, најбоље је да чучнемо, рекао је Цветић.

"Треба да смањите своју силуету максимално, да чучнете и да у што мањој површини додирујете површину земље. Не треба се штитити неким кишобранима и импровизованим склоништима", нагласио је Цветић.

Указао је да је најбоље наћи заклон у аутомобилу и да је он добра заштита, јер је метална структура која је затворена.

Привлаче ли мобилни телефони громове 

Истакао је да је заблуда да мобилни телефон привлачи громове, као и да можемо слободно да их користимо.

"И по нивоу зрачења његовог и по спектру у ком се дешава та комуникација потпуно је ван могућности да привуче гром", додао је Цветић.

Поред тога, заблуда је да човека који је погођен громом можете да оживите тако што ћете га закопати у земљу.

На питање да ли треба да искључимо мале кућне апарате, бојлере када смо у стану, а када грми, Цветић каже да то зависи од изведене заштите у кући и да ако је она прописно изведена нема потребе да се то ради.

Како можемо израчунати колико је удаљено место где је ударио гром 

Објаснио је и како после севања можемо сазнати где је и колико удаљено место пражњења.

"Једноставно је та рачуница. Отприлике три секунде треба звуку грома да пређе растојање од једног километра. Дакле, треба да одбројите секунде од тренутка када видите пражњење до тренутка када га чујете и помножите са 350 метара. Значи три секунде један киломтар, ако је девет секунди то је три километра растојања", навео је Цветић.

Гром настаје краткотрајним пражњењем атмосферског електрицитета између облака и Земље. На питање може ли гром да удари из ведра неба, професор каже да се то чини тако и да не може да удари баш из ведра неба.

"С обзиром да путања атмосферског пражњења иде и хоризинтално, па онда вертикално, а то може да буде растојање и десет километара та путања, па и више од тога, онда вам се може чинити да је ударио из ведра неба, а облак је тамо далеко неколико километара", закључио је Цветић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво