Млади се враћају на село

Пре три деценије у Леушићима био само један ученик, данас их је петнестак. Леушићи сад имају 63 домаћинства, а још се младих досељава.

У седам села сувоборског краја, за последњих десет година опустело је 150 домова. Да се нешто мења, показује пример Леушића, једног од најмањих села у општини Горњи Милановац, у које се у последњих неколико година млади враћају, а бележи се и пораст наталитета.

Пре непуне три деценије у Леушићима је био само један ученик, сада се скоро из сваког дома чује дечија граја. Петнестак малишана до школе путује од пет до 10 километара.

"Из Леушића идем у Прељане, није ми проблем, јер тамо имам пуно друштва," каже ученица, Кристина Ђуровић.

Данас Леушићи имају 63 домаћинства, у њима живи стотинак пунолетних. Све је више младих чији потомци стасавају за школске клупе.

"Тешко је, зими је незгодно, због ученика који мало дуже путују, али све се то превазиђе, најбитније је да су они здрави и добри", изјавила је Катарина Ђуровић.

Млади се у Леушићима одлучују да остану на својим имањима. Док мушкарци раде у Горњем Милановцу или Чачку, жене остају код куће, брину о домаћинству и рађају децу.

Живко Милосављевић, мештанин, каже да су се доселиле нове комшије које су од неплодног направили плодно земљиште и гаје боровницу и друго воће.

У основној школи "Иво Андрић" у Прањанима долази 300 ђака.

"Чињеница је да наталитет опада, али смо ми ту који можемо учинити доста, али не можемо сами и нико не може сам, него се морамо повезати са другим институцијама и организацијама", истакла је Мирјана Маћић, професор разредне наставе.

Уз пољопривреду и воћарство, последњих година у Леушићима се развија и сеоски туризам. Можда ће неко од гостију под Сувобором одлучити да следи несвакидашњи пример овог села.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво