Алармантно стање – од почетка године више од 280 мртвих, а није због короне

Још један апел учесницима у саобраћају да буду опрезни. Од почетка године до средине августа у Србији је у саобраћајним несрећама повређено више од девет хиљада људи, а 282 особе су изгубиле живот. Највише су страдали мотоциклисти, чак 35 одсто више него прошле године.

Овај викенд сматра се најризичнијим у години јер се отварају нове аутомобилске руте. Број возила и на регионалним и на магистралим путевима биће повецан, а саобраћајна полиција најављује ригорозне контроле, јер многи ни себе нити своју децу везују током вожње.

"Још једном апелујемо на све учеснике у саобраћају да смање брзину и да користе појас и на предњем и на задњем седишту", навео је Александар Раденковић из МУП-а.

Други велики проблем су возачи мотоцикала и скутера. Погинуло је 35 ових возача, а годишњи просек је скоро достигнут половином године.

"Ми смо очекивали да ће бити драстично мање незгода, међутим показало се да их је било доста и за време ванредног стања", истиче Владимир Јефтић из Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

Пошто кафићи и угоститељски објекти раде до 23 сата, а има предлога да се време продужи и до један сат после поноћи из МУП-а поручују да ће појачати ноћне патроле.

"Алкохол и волан не иду заједно, много је јефтиније узети такси, много је јефтније преноћити негде, много је јефтиније од много тога од обичних новчаних казни, а да не причамо о томе да, ако скривите несрећу под дјеством алкохола, да ћете платити сву штету насталу удесом,а она се мери често милионима динара", каже Ненад Окановић из МУП-а.

Колико је алармантно стање у саобраћају говори и податак МУП-а да је у Београду за само 12 сати забележено 17 удеса са материјалном штетом и повређенима.

Из МУП-а апелују на возаче да прилагоде брзину условима на путу и да приликом вожње правило процењују ситуацију, јер тако чувају и себе и друге учеснике у саобраћају.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво