Бој на Мишару – кад је Карађорђе надмудрио Турке

Пре 214 година у Мишару код Шапца, Карађорђе и устаници победили су бројнију турску војску. На годишњицу чувене битке положени су венци на споменик јунацима, а због коронавируса, изостали су сви пратећи програми.

Са три топа и хаубицом, на мишарском брду српски војници савладили су знатно јачу турску војску. Стратегија и храброст били су пресудни за једну од најзначајнијих победа у Првом српском устанку.

"Место Мишар које је једно благо узвишење. Једном страном ослоњено на Саву, другом на шуму, тако да је то био једини пролаз ка Београду, управо на том месту су устаници предвођени Карађорђем подигли шанац", прича Дејан Живановић, историчар.

Бој на Мишару почео је у раним јутарњим часовима. Око десет хиљада устаника предводио је Карађорђе, а неколико пута бројнију турску војску Сулејман-паша Скопљак.

Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, оцењује да није било Мишара, вероватно не би било српске револуције.

"Не би било тих толиких жртва, у борби са апсолутно најмоћнијим непријатељем који је долазио преко Дрине, и преко Босне, ми бисмо данас били у ко зна каквом државном односу", сматра Антић.

Због коронавируса, на годишњицу чувене битке нису организовани спортски и културно-уметнички програми.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво