Српски млекари успели нешто што нису могли ни код "друга Тита"

Две млекаре из Србије од јуче су на листи кинеске државе и могу да извозе на територију те земље, објавио је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Додао је да је завршена жетва пшенице које има 23 одсто више него прошле године, као и да је кукуруз на њивама одличан.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да за разлику од осталих привредних сектора, у пољопривреди су људи од самог почетка пандемије могли да обављају послове.

Наводи да је завршена жетва пшенице и да је има 23 одсто више него прошле године, као и да кукуруз у атарима изгледа фантастично.

Указао је да се неколико сектора суочавало са реалним проблемима. Произвођачи раног поврћа су имали проблем због затварања зелених пијаца, они који су своју робу продавали хотелима и старији пчелари који нису могли да излазе. Министар је рекао да је њима пружена помоћ.

Када је реч о извозу, Недимовић је рекао да нема проблема са аспекта превоза и транспорта, већ да је проблем мања потрошња на неким тржиштима.

Објавио је и да су две млекаре из Србије од јуче на листи кинеске државе да могу да извозе у ту земљу. Истиче да је то први пут у историји да млеко и млечни производи могу да се извозе на простор Кине.

"Могли смо свуда, али на кинеско тржиште, које је највеће потрошачко тржиште на свету, нисмо могли никада, ни у старој Југославији, што би рекли, код друга Тита", рекао је Недимовић.

Рекао је и да је уговор о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније прилика за многе, нарочито за робу друге класе која не може да се прода као конзумна роба. Додао је да шљива нпр. која је друге класе може да се препече у ракију и прода без царине.

Недимовић је навео да се интензивирао процес воћарске и повртарске производње у Србији и да постоји и захтев једне немачке покрајине која жели приоритетно да увози српско воће и поврће.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво