Секретаријат за културу предложио мере за рад позоришта у Београду

Секретаријат за културу Града Београда, упутио је данас Кабинету председнице Владе Србије предлог мера и препорука за наставак рада од септембра позоришта у затвореним салама током пандемије вируса ковид 19, потврђено је Танјугу из Секретаријата.

Овај предлог препорука и мера послат је у понедељак свим директорима београдских позоришта, Народном позоришту у Београду и приватним позориштима на разматрање и промишљање.

У питању су само препоруке, а сва позоришта су слободна и самостално треба да одлуче, у складу са својим могућностима, када ће почети позоришну сезону у салама.

Ове препоруке треба само да им помогну да безбедно организују свој рад.

Међу предлогом мера стоји да је неопходно да се на улазу у простор позоришта или непосредно после уласка на видљивом месту поставе обавештења о безбедносним мерама, о обавези придржавања општих хигијенских мера и мера физичке удаљености у складу с препорукама Завода за јавно здравље.

Такође, обавезно је мерење телесне температуре, бесконтактним термометрима на самом уласку у зграду позоришта сваком појединачном гледаоцу, а на службеним улазима у зграду позоришта свим запосленима и извођачима.

Обавезно је коришћење маски за лице или медицинских маски током уласка, боравка и изласка из простора позоришта, осим код глумаца и извођача за време играња представе.

Неопходна је физичка удаљеност, те се за све време боравка у затвореним просторима, укључујући долазак и одлазак, препоручује одржавање физичке дистанце између учесника (посетилаца, извођача и запослених) од 1,5 метара.

Размак од два метра препоручује се између, и од, извођача певачких деоница и музичара дувачких инструмената.

Препоручује се и размак од најмање два метра између публике и извођача на сцени.

Организација позоришних представа и програма могућа је искључиво у просторима који могу да задовоље техничке и безбедносне услове у којима се може поштовати прописана физичка дистанца приликом уласка, изласка као и кретања и боравка у простору, а препорука је да се све представе играју у великим салама уколико позориште има више сала.

Неопходно је ограничење укупног броја посетилаца, тако да могу истовремено боравити у свим просторима, уз поштовање препоручене физичке удаљености од 1,5 метара, према критеријуму 4 метара квадратних бруто површине по гледаоцу.

Њихов предлог је једна трећина укупног капацитета сале.

Означе се сва места за седење

Препоручује се да се унапред означе сва места за седење међусобно удаљена најмање 1,5 метара, као и да се ограничи улазак највише онолико посетилаца колико има означених места.

За чланове породица могу се организовати и посебна места (Седишта једно до другог).

Препоручује се омогућавање и подстицање онлајн продаје улазница са којима ће гледаоци директно улазити у простор.

У случају потребе за благајнама и физичком продајом улазница препоручује се постављање заштитне преграде између благајника и посетилаца, као и осигуравање безконтактног плаћања.

Благајницима и особама које контролишу улазнице препоручује се ношење маски и рукавица.

Гледаоци треба да улазе у позориште без задржавања и груписања, најкраћим путем до свога места у гледалишту, а препоручује се да гледаоци улазе један по један уз контролу и пратњу разводника, тако што први који улази заузима најудаљеније место у гледалишту, гледајући од улаза, и тако по реду.

Препоручује се размак међу гледаоцима од најмање 1,5 метара код уласка, кретања и изласка, ако и да се излазак гледалаца организује тако што ће излазити један по један и то тако што ће први излази гледалац најближи излазу.

Публику треба подсетити да и после завршетка програма држе размак, да се не задржавају у групама и не остварују блиске контакте једни с другима.

Представе се изводе у континуитету без паузе

Препоручује се да се регулише излазак извођача уз поштовање мера физичке удаљености, најбоље одвојено, један по један, уз избегавање сусрета с публиком. Њихова препорука је да седишта буду ненумерисана.

Приликом интеракције с публиком запослени треба да користе заштитну маску која прекрива нос и уста, а треба им стално бити на располагању дезинфекцијско средство којим ће редовно дезинфиковати руке.

Представе се изводе у континуитету без паузе, а уколико је неопходна пауза због техничких промена, препоручује се да публика остане на својим местима у сали.

Препоручује се избегавање непосредног физичког контакта увек када је то могуће.

После представе коришћену реквизиту и осталу опрему потребно је дезинфиковати, а препоручује се да извођачи пресвлачење и туширање обаве у што је могуће краћем временском периоду, поштујући мере физичке дистанце.

Кад год је то могуће, туширање се обавља код куће

Према прописаним мерама физичке дистанце и капацитета тоалета (по критеријуму 4 м2 бруто површине по гледаоцу), позориште је дужно да организује службу разводника тако да испрате сваког гледаоца до тоалета и назад до седишта у гледалишту.

Препоручује се свакодневно вођење евиденције запослених и њихове присутности на радном месту (по сменама), као и евиденције глумаца, извођача и целокупног уметничког и техничког тима на свакој представи ради лакшег праћења контаката у случају евентуалне појаве заразе вирусом САРС-коВ-2.

За потребе вођења евиденције прикупљаће се основни подаци: име, презиме и број телефона, а евиденцију је нужно чувати 14 дана. Препоручује се одржавање представа са извођачима и запосленима који су наведени у евиденцији.

Својим потписом извођачи и запослени потврђују да су измерили телесну температуру, да она није виша од 37.2°Ц, да се осећају добро, да немају чланове домаћинства који су у самоизолацији, да нису у протеклих 14 дана имали контакт са особом зараженом САРС-коВ-2 вирусом и да немају ниједан од следећих симптома: температура, кашаљ, недостатак ваздуха, бол у грлу, цурење из носа или губитак чула укуса.

Неопходна је појачана хигијена простора, клима уређаја, уређаја за грејање, и вентилацију.

Општа препорука за унутрашње просторе је проветравање отварањем прозора, а мање коришћењем система за вентилацију.

При коришћењу система за вентилацију треба посебно обратити пажњу на стање филтера и одржавању правилне брзине промене ваздуха у затвореном простору.

Техничка служба је у обавези да према капацитету вентилационог система обезбеди одговарајуће време за обнову ваздуха у објекту.

Препоручује се вентилација с повећаним процентом спољашњг ваздуха који циркулише у систему, као и начин рада без рециркулације како би се подстицала обнова ваздуха, што смањује концентрацију потенцијално заразних честица.

У понедељак, 17. августа, одржаће се састанак свих директора са представницима Града, Кризног штаба и Завода за јавно здравље када ће се разговарати о могућим сугестијама и примени ових мера и препорука на свако појединачно позорориште.

 

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво