Код комараца у Београду није изолован вирус Западног Нила

Према налазима лабораторије Сектора екологије и унапређења животне средине код комараца на територији Београда није изолован вирус Западног Нила, саопштила је данас Градска чистоћа.

Kако се наводи, опречним информацијама које јавности пласира Завод за биоциде и медицинску екологију, указујући "да је вирус регистрован", суграђани се збуњују, ствара се паника без разлога и нарушава углед и поверење у Градску чистоћу, као и рад стручњака Сектора екологије и унапређења животне средине, који спроводи мере сузбијања комараца.

Директор Градске чистоће Марко Попадић је изразио забринутост због пласирања таквих информација, као и неверицу у "могућност да заражени комарци избегавају само клопке које Чистоћа поставља широм Београда".

"Мало је вероватно да у више од 290 клопки за изловљавање комараца, које на месечном нивоу поставља наш Сектор екологије и унапређења животне средине, баш ни у једној не пронађемо комарца зараженог вирусом Западног Нила, већ да ти комарци уђу само у клопке Завода за биоциде. Ми смо само током јула тестирали 9.650 изловљених комараца и ни у једном није изолован вирус", навео је Попадић.

Он је истакао да апсолутно не постоји разлог да се информација о откривеном вирусу прећути, те додао да се стиче утисак да неком одговара да каже да је вирус ипак регистрован.

"Нажалост, због тога трпе суграђани, јер се нетачним информацијама уноси неоснована паника. Иако смо апсолутно сигурни у наша лабораторијска тестирања, ипак желимо да ставимо тачку на опречне информације и због тога ћемо узорке које смо тестирали током јула послати на екстерну контролу у лабораторију у Kраљеву, која је референта државна лабораторија за испитивање вируса и једна од најбољих у Србији", истакао је Попадић.

"Градска чистоћа овлашћена да спроводи мониторинг комараца" 

Руководилац службе лабораторијских испитивања Сектора екологије и унапређења животне средине Градске чистоће Милица Рајковић каже да је то предузеће на основу уговора са Градом Београдом овлашћено да спроводи мониторинг популације комараца на територији Београда и то ради постављајући клопке за комарце, свакодневно, на више различитих локација широм града.

"Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, видимо да су резервоари вируса Западног Нила мирни. Према њиховим подацима у окружењу наше земље још увек нема појаве вируса у птицама и коњима. Уколико се резултати промене одмах ћемо о томе обавестити јавност и дати све потребне препоруке", рекла је Рајковић.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатан број телефона 0800-000807 или путем адресе ekologija@gradskacistoca.rs.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво