Одаловић: За злочине над Србима у "Олуји" нико није одговарао

Почетак августа и годишњица "Олује". Четврт века је прошло и сваке године се исто понавља: Србија се сећа егзодуса и жртава прогона, Хрватска слави војну победу. Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова каже за РТС да је простор на којем су живели крајишки Срби празан, и да за злочине над Србима у "Олуји" нико није одговарао.

Осврћући се на јучерашње обележавање у Сремској Рачи годишњице "Олује", Вељко Одаловић истиче да је најважније да је власт у Србији смогла снаге да на овај начин обележава овај дан и да се шаљу јасне поруке, не само Србима који су прогнани или остали да живе на подручју Хрватске.

Нагласио је да су то поруке које се шаљу шире, да неко не помисли да се све ово што се десило, овакав злочин, може заборавити.

Додао је да су поруке управо биле такве да се гледа даље, унапред. Међутим, како наглашава Одаловић, мора се сагледати све оно што се десило пре 25 година, стравичан злочин, страдања, прогон, протеривање, етничко чишћење, "све је то оно што не може и не сме да се не каже мора да се понавља и то је можда и најважнија порука".

"Али и место на којем је обележено 25 година од тог најтежег дана у новијој историји када су Срби у Хрватској у питању је симболично место. То је мост којим су преко Саве прешле колоне, али је мост који није срушен и ми не рушимо управо желимо да градимо односе са Хрватском", сматра Одаловић.

Указује да их обележавају и они у Хрватској и то доживљавају својом победом.

"Ја се не би дичио оваквом победом. Ово је победа над нејачи, победа која је етнички очистила просторе, оставила за собом невине цивилне жртве у највећем броју. И оно што је Вучић синоћ рекао победа која је и у колони пред сам прелазак убијала и децу из авијације", истакао је Одаловић.

Убијани и стогодишњаци

Навео је да је према садашњим подацима близу 2.000 несталих лица, а када је везано за "Олују" близу 900 људи нестало.

Одаловић каже да им је Хрватска комисија својевремено предала протоколе о санацији које су они сами радили после те акције. Према тим подацима, објашњава да су 1.035 по протоколу са гробним местима, а да смо ми још преко 1.000 ексхумирали, 685 су идентификовали који су пронађени у тим гробним местима. Додаје да су у мртвачници на "Шалати", од преко 900 тела која су неидентификова, 350 извесно Срби, који још нису идентификовани.

Пита се зашто Хрватска по том питању ништа не предузима јер имају узорке које су породице дале.

"Али оно што је важно оно што смо ми преузели 60 посто њих је било старије од 60 година, 540 жена је убијено у овој акцији које сигурно нису биле нико које угрожавао било којег хрватског бранитеља. Ја сам присуствовао и ексхумацији када смо преузеимали стогодишњаке. Страшно преузимати стогодишњаке у тренутку када су убијени", наглашава Одаловић.

Пусти крајеви крајишких Срба

Указује да је простор на којем су живели крајишки Срби празан. Посебност тих крајева на којима су они живели је нестала.

"То су крајеви где су се они бавили разним производњама, пре свега пољопривредном. Шта је био циљ, једноставно очистити простор, попалити, уништити. Тај простор ни њима није донео никакву корист сем стратешког да протерају Србе", оцењује Одаловић. 

За злочине над Србима нико није одговарао

Подсећа да за те злочине нико никад није одговарао и да је то оно што највише боли у сукобима таквог карактер.

"Бројни злочини су почињени, не само у Хрватској, него и у БиХ, и на КиМ. И није злочине чинила само једна страна. Однос према злочинима и злочинцима је нешто што је одговорност и обавеза одговорних влада и држава. Србија је то урадила прва", истакао је Одаловић.

Посебно боли и то што, напомиње, Хашки трибунал који је првостепеном пресудом осудио Готовину, Маркача на затворске казне у другостепеној пресуди је све то обрисао.

"И они ни данас нису спремни да процесуирају било кога, кажу да је то била акција без мрље. Не може то бити ацкија без мрље са толико убијених људи, протераних. Да је Хрватска имала снаге за процесуирање да се с тим избори, онда би се створио један простор за много квалитетније приближавање", сматра Одаловић. 

Коментаришући одлазак Бориса Милошевића, потпредседника у хрватској влади из СДСС-а, у Книн, Одаловић мисли да то није добро место, да неће на било који начин створити предуслов.

"Вероватно оно што шаље је порука да својим присуством жели да Хрватској пружи руку. Овде треба да се пружи рука с обе стране. Има много других места има много где би та рука требало да се пружи. Бојим се да је ово место које неће дати никакав резултат. Даће само Хрватској додатни легалитет за све оно што прича и начин на који овај дан доживљава", сматра Одаловић.

Додаје да првенствено треба на то питање да одговоре Срби који живе у Хрватској и они који су прогнани, јер су, истиче, они жртве.

"Ми смо неко ко ће их увек подржавати. Мислим да је ово било веома брзо и да није добро процењено. Волео бих и неку реч самокритике о ономе што се десило у Олуји да дође са стране Хрватске", поручио је Одаловић.

СПС лојалан и коректан партнер 

Коментаришући на који ће начин СПС партиципирати у Влади Србије, Одаловић истиче да су осам последњих година лидери странака о томе разговарили и договарали се и да мисли да ће то бити и сада и то очекује.

"Ми смо осам година били један врло коректан, лојалан партнер према послу који смо радили. То је оно што треба да буде једна од мера. Наравно то не значи све. Сада је ствар на председнику Вучићу да после консултација предложи мандатара. Није на нама да се мешамо у оквиру СНС-а у избор кога ће предложити", закључио је Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво