Гужве на прилазима планинама, грађани нашли замену за одлазак на море

Бранислав Ћурчин из Горске службе спасавања каже за РТС да људи због епидемије не иду на летовање, па су почели да откривају авантуристичке и планинске спортове. Прилази планинама су, како истиче, као прилази границама – јако велике гужве и много чекања.

За два дана у Горској служби спасавања имали су 18 интервенција и пружили помоћ за тридесетак особа. То је највећи број викенд-интервенција које је ГСС имала од почетка године.

Бранислав Ћурчин из Горске службе спасавања рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да је било неочекивано много посла за спасиоце, који су у једном тренутку били ангажовани од Фрушке горе до Старе планине.

Објашњавајући неочекивани пораст броја интервенција, каже да је у питању ситуација са епидемијом, због које људи не иду на летовање и због чега су почели да откривају авантуристичке и планинске спортове, као што су бициклизам, планирање, пењање, спелеологија.

"Јако много тих људи је за те активности сазнало на интернету или друштвеним мрежама, апсолутно неспремни прибављају опрему и почињу да се баве тиме без било какве претходне физичке припреме, без било каквог учења и техничке припреме", истиче Ћурчин.

Наводи пример породице која путује од тачке А до тачке Б и види неко лепо брдо.

"Изађу у јапанкама да се прошетају, дођу на терен који није приступачан, онда дође до повређивања, губљења. Покушају да се извуку самостално из те ситуације, долази до све већег и већег компликовања", указује Ћурчин.

У планини је, упозорава, довољно само мало скренути са стазе и онда се долази у ситуацију да се не може вратити нити даље напредовати ка циљу.

"Планинари на Столовима се можда преценили" 

Упитан за интервенцију на Столовима код Краљева, где су били у питању искусни планинари, каже да су се они можда се мало преценили и загазили дубоко у ноћ.

"Могуће да нису имали ни чеоне лампе, али су остали присебни, знали су кога да позову", наводи Ћурчин.

Истиче да је јако много проблема ове године решавано и телефонским путем, где спасилац телефоном након добијених информација наводи људе који су се изгубили.

"Прилази планинама као прилази границама" 

Прилази планинама су, како истиче, као што су у току лета прилази границама – јако велике гужве, много чекања, много људи нестрпљивих да виде шта има од локалне понуде.

Онима који се спремају да оду на неку планину, Ћурчин саветује да поред интернета и слика лепе дестинације, треба да погледају временску прогнозу, да их не изненади олуја, киша, град или превелика врућина.

"Било би лепо да ступе у контакт с локалним планинарским друштвом јер се можда већ организују туре. Обавезно нека чувају батерију на телефону, нека скрате за две-три слике ако ће вам те три слике сачувати батерију да може да се позове помоћ, нека понесу довољно воде, хране, пресвлаку и нешто топло ако их ухвати ноћ", поручује Ћурчин.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво