Каква је то црна прашина прекрила куће у околини Смедерева

Протеклих дана, јавност у Србији, узнемириле су слике које долазе из Радинца код Смедерева. Црна прашина из оближње Железаре је за само неколико часова, прекрила домаћинства забринутих мештана. Од надлежних траже хитно решење за овај проблем.

Црвена прашина и загађен ваздух, није непознаница за грађане Смедерева, посебно за оне који живе у непосредној близини Железаре. Ипак, непријатно су се изненадили, када су не само у двориштима, већ и кућама видели већу количину црне прашине.

И после неколико дана од догађаја, она је још увек присутна, а ветар додатно погоршава ситуацију. Зорица Ђорђевић из Радинца као и њене комшије, забринути су за здравље породица.

"Када сам угледала да је у кући црнило, да је на кревецу, на поду где ми беба спава од 10 месеци, ја сам се ту много много узнемирила", каже Зорица Ђорђевић из Радинца.

Драгана Милић тражи да се ураде филтери или да их негде иселе.

"Да ви дете на овој температури, плус ове короне, на селу сте, да мало изађеш у двориште, макар мало одушка на тај начин да даш, не можеш ни то", каже Зорица Марковић. 

Масна црна прашина која се тешко пере, у шта смо имали прилике да се уверимо, потиче од претовара аглоруде новог добављача из Турске, која је ситније структуре од до сада коришћене, наводи се у саопштењу кинеске компаније "Хбис група" у чијем је власништву Железара.

Упознати са проблемом, из компаније најављују појачане превентине мере при претовару руде, попут додатног квашења водом и истовар руде само током дана. Незадовољни одговором, грађани траже хитну реакцију државе.

"Ми смо се обратили министарству, републички инспектор је на наш позив изашао, снимио је све, сликао је све, причао са људима. Он је донео неке мере, ми те мере нисмо најбоље схватили", каже Никола Коља Крстић из Покрета "Тврђава".

Истиче да те мере неће решити проблем и да је потребно системско решење.

"Да се укључи надлежно министарство и да се укључи тужилаштво, да се поднесу кривичне пријаве против одговорних, јер су они сами признали да се хаварија десила", каже Крстић.

Док чекају одговор државе, мештани Радинца се спремају да покрену приватне тужбе, али и да о свом трошку, однесу узорак прашине на анализу.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво