Ко тражи, а ко може да нађе посао

Туристички водичи, собарице, конобари...од почетка епидемије за њих је све мање посла. Воће је родило, али нема много заинтересованих за брање.

Са једне стране сеоска идила, воћњаци и малињаци, са друге море, плажа и кафићи, а све их спаја - зарада. 

Сезонски послови у пољопривреди и ове године су исти, и понуда и потражња , јер воће и поврће не може да чека, али понуда осталих послова овог лета је далеко мања. 

"Ова година је сепцифицна, свих претходних година смо имали велику потражњу у односу на велику понуду за сезонским пословима, поготово у угоститељству и туризму. Ове године је и због ситуације са коронавирусом смањена понуда послова што се тиче иностранства", каже Милош Турински изт Инфостуд послови.

Према његовим речима, годинама уназад важи тренд да је сектор трговине и продаје најтраженији - где је највећа потражња за тим пословима а са друге стране и највећа понуда. Затим ту је администрација, ИТ, машинство и електротехника.

Из Националне службе за запошљавање кажу да за куваре, конобаре, туристичке водиче и оне који се баве организацијом концерата и разних других догађаја вести нису добре јер је туристичка сезона, због епидемије, претрпела велике последице, па нема потребе за том радном снагом. 

Интересовање сезонаца за пољопривредне послове је веће него што су очекивали, а разлог би могао бити и то што се ради на отвореном.

"Оно што је акутелно сада због пандемије је да су тражени послови у области здравства, лекари и медицински радници као и социјални радници. Најтраженији су они који захтевају специфицне компетенције, шивачи и кројачи, али и послови у области грађевинарства, тесари, армирачи", каже Јасмина Шантић из Националне службе за запошљавање.

Из Службе за запошљавање кажу да се и у трговини теже долазило до посла. Мала предузећа су, због пандемије, морала да отпуштају раднике, али ситуација се сада стабилизовала.

Највеће шансе за посао имају високообразовани лица, а најчешће је потребно и радно искуство. Такође, ситуација је таква да су и млади и старији заинтересовани за тражење посла и да ту нема значајнијих одступања у овом тренутку.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво