У Србији од рака плућа дневно оболи чак 16 особа

Данас је Светски дан борбе против рака плућа, а у Србији од те малигне болести годишње оболи више од 6.000, а умре 4.600 особа. Оболели од рака плућа могу о трошку РФЗО да добију најсавременије имуно и циљане терапије.

Особе које имају неко малигно обољење су под већим ризиком од ковид 19 инфекције, а посебно они који имају карцином плућа, најчешћи и најсмртоноснији малигнитет како у свету, тако и у нашој земљи.

У Србији од ове опаке болести дневно оболи чак 16 особа, а болест однесе 13 живота.

Директорка Клинике за пулмологију КЦС проф. др Виолета Михаjловић Вучинић рекла је за РТС да је та клиника у периоду док је била ковид центар без прекида лечила оноколошке болеснике који су били измештени у други део зграде. 

Према њеним речима, на дневној терапији налази се 20 болесника, а укупно на годишњем нивоу то буде више од 3.500 пацијента.

Оно што охрабрује јесте да од пре два месеца, оболели од рака плућа могу о трошку државе да добију најсавременију циљану терапију.

"То је нова иновативна терапија, коју наши болесници добијају преко конзилијума, то су светске смернице", рекла је докторка. 

Она је навела да је Клиника за пулмологију изашла из ковид система, али да на сваком одељењу постоје собе за изолацију, где се примају пацијенти са ковидом 19 са пнеумонијама, који се касније премештају у ковид центре.

Истиче да клиничке слике таквих пацијента веома изненађују лекаре својом тежином.

"За разлику од пацијента који су се јављали у пролеће, овога пута су присутне обостране упале плућа, комплетна општа стања су много лошија", рекла је докторка Михајловић Вучинић.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво