Највише несрећа током лета – возачи опрез, чувајте свој и животе других

Од почетка године у саобраћајним несрећама погинуло је 270 особа. Летњи месеци су увек критични, велики број несрећа се догађа углавном због непажње и непримерене брзине. Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, за РТС је упозорио и апеловао на све учеснике у саобраћају.

У Србији је од почетка године до данас у саобраћајним несрећама погинуло 270 особа. Дамир Окановић је истакао да у летњем периоду у просеку гине скоро 200 људи.

"Не будете ли опрезни  и пажљиви, то може да се деси и вама, или можете ви неког да усмртите и због тога одете у затвор, и да се ваш живот цео живот промени у секунд", упозорио је Окановић.

Појас служи да вам спаси живот

Такође, упозорио је и да је живот детета највреднији на свету.

"Ако не вежете појас, не стављате дете у седиште, дозвољавате да вам неко одузме живот детету у секунди", изричити је Окановић

Опомиње да је ово период када страдају деца, зато што сада целе породице иду на летовање, путују у туристичке центре.

"Колико год ви да сте пажљиви, и колико сте добар возач, можда вам у сусрет иде неко ко је уморан, мало попио или можда гледа у телефон и ваша породица, ваше дете и ви можете да страдате. Молим вас вежите појас", апелује Дамир Окановић.

Додао је да најбољи аутомобили на свету имају појас и да постоји разлог зашто он постоји. Појас, како је казао, не служи да вас полиција кажњава, да се пуни буџет нити да се држава иживљава над вама. "Служи да вам спаси живот", наглашава он.

Погрешна процена и одлука

Навео је да оно што се споља дешава су брзина, алкохол, невезивање појаса, телефон. Али, оно што се дешава унутра у човеку, јесте, како је посебно истакао, погрешна процена и доношење погрешних одлука, размишљање "неће то мени да се деси, сад ћу ја да претекнем".

"А онда наиђе камион из супротног смера иза кривине, али ви немате времена да се вратите назад. Схватите ништа није толико важно, ни једна порука на телефону, ни једно претицање ни један минут који ћете стићи раније. Последице онога што може да се деси у једној секунди могу да вам упропасте цео живот", сматра Окановић.

Замолио је путаре да пробају да радове изводе и када није шпиц туристичке сезоне, јер ће се, како каже, многи сада мало унервозити због гужве на путевима и додати гас да надокнаде изгубљено време.

"Сдруге стране сваки пут носи опасност са собом ако се ми не понашамо безбедно. Схватите нико неће више водити више о вама рачуна него ви сами. И заборавите на то, да вама, то не може да се деси", поручио је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво