Српски проналазачи трећи на светском такмичењу Корона иновације

На светском такмичењу Удружења проналазача Корона иновације, научници из Србије, у конкуренцији 35 земаља и више од 200 патената, освојила су треће место. Вођа тима је професор Владимир Павловић са Пољопривредног факултета у Земуну, који већ десет година ради и у Наси.

Наши научници су патентирали развој антивирусних и антимикробних материјала у превенцији ширења коронавируса у вентилационим уређајима.

Материјал, односно честице титан-диоксида, апатита и екстрата биљака са наших подручја наноси се на филтере у вентилационим уређајима. На тај начин знатно се смањује активност вируса.

"То су врсте композита прашкастог карактера који се наносе на одређену површину која тим дејством постаје антимикробна и антивирусна", објашњава проф. др Владимир Павловић.

Професор Павловић већ десет година ради и у Наси на развоју паметних материјала који се као сензори могу користити у заштити човековог окружења. 

Та врста материјала могла би да се користи и на површима које нису део вентилационих система, истиче Павловић.

Према његовим речима, истраживања показују да титан-диоксид даје својство стаклу да се самоочисти. 

Прво место на светском такмичењу припало је Либану за одржива санитарна решење за воду и окружење, а друго је припало екипи Марока за маске које повећавају имуни одговор на вирусе.

Више о успеху наших научника можете погледати у емисији Знање имање у недељу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво