Нови начин избора представника за Евровизију

Усвојен нови правилник о избору представника Србије за "Песму Евровизије", по којем ће један композитор писати такмичарске песме које ће изводити неколико извођача.

Управни одбор Радио-телевизије Србије усвојио је нови правилник о избору српског представника за наредну "Песму Евровизије", по којем ће један композитор писати такмичарске песме које ће изводити неколико извођача.

Интерпретаторе који ће извести композиције бира композитор уз сагласност РТС-а. Победничка композиција биће одабрана СМС гласовима гледалаца у оквиру директног програма који ће реализовати РТС.

Према новом правилнику који је усвојио Управни одбор, одлука о избору композитора биће саопштена током јануара.

"Композитор, ангажован по позиву, бира се по следећим критеријумима: значајно је ауторско име у области популарне музике, својим уметничким деловањем остварује запажене резултате, и својим уметничким радом гарантује највише професионалне стандарде", саопштио је Управни одбор.

Свака национална телевизија, према правилнику Европске радиодифузне Уније самостално одлучује на који ће начин одабрати представника за "Песму Евровизије".

"Због последица опште финансијске кризе све земље преиспитују начин избора кандидата, а неколико је већ одустало од учешћа на такмичењу у Ослу 2010. године. Како бисмо нашим гледаоцима омогућили да и даље прате резултате српског представника на најпрестижнијем европском музичком такмичењу, одлучили смо да и следеће године наступимо, али да битно смањимо трошкове националног избора", саопштио је Управни одбор.

До сада је српски представник за "Песму Евровизије" биран на фестивалу "Беовизија", одлуком жирија и СМС гласовима публике, између 20 такмичарских песама и њихових извођача, уз директан пренос на РТС-у.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво