Пазите где паркирате, "соколово око" све види

Од данас, на улицама Београда ће се наћи специјална теренска возила комуналне милиције опремљена најсавременијим системом "Соколово око", који ће вршити 24-сатни надзор, фотографисати и аутоматски пријављивати бахате возаче који се несавесно паркирају. До осам сати већ су регистрована 152 аутомобила која су направила прекршај.

Ранко Шекуларац, помоћник начелника београдске комуналне полиције, рекао је за РТС да би овај пројекат требало да обезбеди бржу проходност саобраћаја у централним градским улицама, посебно тамо где пролази градски превоз.

Према његовим речима, овај систем који је јединствен у Европи, а софтвер направљен у Србији није виђен у другим градовима, осим у Лондону и Амстердаму.

Систем функционише тако да возило саобраћа градским улицама брзином од 40 километара на сат, не зауставља се и током кретања снима регистарске ознаке аутомобила које је непрописно паркирано.

Затим, аутоматском обрадом, обавештење стиже на адресу власника који треба да се изјасни о идентитету лица које је управљало возилом, објаснио је Шекуларац.

Оно што је важно, истиче, јесте то да је могућност селективног кажавања и поступања сведена на нулу.

"Једноставно не постоји шанса да ово возило не опази непрописно паркирани аутомобил, а да комунални полицајац то опрости", каже Шекулрац.

Ситем "Соколово око" покрива 93 најпрометније улице, "црне тачке" где треба да се реши проблем. 

Систем значи крај бахатом паркирању у "жутим тракама", на трамвајским шинама, пешачким прелазима, инвалидским местима, али и крај онима који својим возилима затварају улазе у стамбене зграде и непрописно паркирају на тротоарима.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво