Уницефов Иновациони фонд први пут инвестира у стартап компанију из Србије

"Проптер", прва стартап компанија из Србије у коју је Уницефов Иновациони фонд инвестирао 97.900 америчких долара, развија платформу за креирање садржаја у виртуелној реалности коју ће моћи да користе и наставници и ученици. Домаћа компанија је једна од 11 стартап компанија из девет земаља које користе технологију за решавање дигиталних изазова са којима се суочавају деца широм света.

Производи које развијају ове стартап компаније фокусирају се на решења која ће помоћи да се унапреде могућности за учење или дигитално повезивање, а које утичу на бољу запошљивост. Више информација о стартап компанијама у које је УНИЦЕФ инвестирано може се наћи на https://www.unicef.org/innovation/innovation-fund-skills-connectivity-cohort

Скоро четири милијарде људи у свету (од којих је 29 одсто између 18 до 24 године) немају приступ интернету, те су ускраћени за све дигиталне производе који значајно могу да им унапреде квалитет живота. Дигитални јаз између полова такође расте, а студије указују на то да је готово дупло више мушкараца него жена на интернету. Уколико се ситуација не промени, велики број младих биће у опасности од заостајања и искључивања из савременог дигиталног света.

"Проптер", стартап компанија из Вршца која је окупила гејмере и технолошке ентузијасте, развија платформу СциоXР која омогућава једноставно креирање ВР/АР (XР) садржаја како би оснажио ученике да уче кроз искуства. СциоXР платформа омогућава корисницима да направе XР садржај фокусиран на СТЕМ едукацију, који ученици могу конзумирати на уређајима који су им лако доступи - пре свега на паметним телефонима.

Платформа је намењена наставницима и ученицима. Наставници ће моћи да користе софтвер да би направили нови садржај у складу са својим наставним програмом који ће ученици моћи да користе током наставе. Са друге стране, ученици ће стицати нова искуства, док испробавају садржаје које су припремили њихови наставници, а моћи ће да и сами стварају садржај који ће сви моћи да конзумирају.

Планирано је и да се овај производ може користити као додатни едукативни материјал који ће помоћи ученицима да савладају градиво које би било теже разумети без ВР или АР технологије.
У току је наредни позив УНИЦЕФ-овог Иновационог фонда за стартап компаније које развијају решења на блоцкцхаин технологији. Стартап компаније из Србије су поново добродошле да се пријаве - више детаља о овом позиву који је отворен до 27. јула 2020. године можете погледати на хттпс:https://www.unicef.org/serbia/medija-centar/vesti/inovacioni-fond-konkurs-blockchain.

 

 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво