Ко проверава безбедност у луна парковима

У истрагу недавне несреће у селу код Сомбора, када је због пуцања главног стуба на рингишпилу повређено осморо деце, укључио се и заштитник грађана. Да ли је већи проблем масовно окупљање у време короне или то што заправо не постоји закон који регулише ову област па је ланац одговорности и надлежне немогуће утврдити.

Какав би то вашар био без луна парка. А у таквој атмсфери не размишља се о томе да ли постоје дозволе, атести, да ли су справе прегледане, исправене. Док се нешто не деси.

Ланац оговорности и надлежности већ годинама је тешко утврдити. Нема закона који би регулисао само ову област, већ се то ради на основу различитих закона и подзаконских аката. Нарочито за привремене луна паркове

За оне који су стално постављени правила су мало јаснија. За овај који већ 70 година стоји код Зоо врта прибављене су дозволе од Зеленила, Секретаријата за урбанизам, Калемегданске тврђаве и Завода за заштиту споменика културе.

Уз све то неопходни су и атести. Једном годишње лиценциране фирме прегледају све справе и издају потврде о исправсности. Запослени контролишу справе сваког дана.

"Сваки дан се врши прво визуелна а онда и механичка провера свега. Прво, ни један објекат не може да се пусти у рад док се не пусти на празно, што ми кажемо, два три пута", објашњава потпредседник Међународног удружења забавних паркова и циркуса Александар Жупањевац.

У истрагу недавне несреће у селу код Сомбора, када је, због пуцања главног стуба на рингишпилу, повређено осморо деце, укључио се и заштитник грађана.

Он тражи од управе тог града целокупну документацију - да ли је власник луна-парка поседовао дозволу за постављање рингишпила и атесте за безбедан рад, и ко и кад их је издао. За сваки шраф на справама постоји атест.

"Сви шрафови који се узимају узимају се у лиценцираним шрафовским радњама које имају атесте, сајла која стоји на панорами је тестирана. Постоји једна фама где сви причају патинсти, тј. зарђали шрафови на панорами. Да једном разбијемо ту заблуду, каљени шраф 12 пута 9 мора да има патину, ако нема патину, ако сија, ако је онако галванизован он не ваља", објашњава Жупањевац.

Епидемиолошка ситуација утицала је и на рад луна паркова. Отворени су, али посетилаца је мало.

"Луна паркови су исто места ризика, ту једноставно не може да се одвоје као и од свих места где је фреквенција контаката већа, а поготову тих блиских контаката који су могући. Према томе ако неко одлучи да преузме тај ризик, у луна паркове обично одлазе са децом, према томе заштитне маске су обавезне и уз то треба водити рачуна о дистанци што је скоро немогуће или је бар мало вероватно", рекао је епидемиолог Предраг Кон.

И из Батута препорука, дистанца између деце најмање метар, у групи највише петоро. Маске не носе деца млађа од две године, они старији могу.

Родитељи би, уколико су у прилици, требало алкохолом да обришу рукохвате. Такође, не треба деци куповати храну и пиће у луна парку, нити им дозвољавати да, на пример, једу кокице из истог паковања.

Да би се олакшало одржавање дистанце исцртане су ознаке на местима за стајање, постављене су дезо баријере, справе се редовно дезинфикују и сви запослени носе маске.

Од суботре уводе и нове мере, па ће маске бити обавезне и за посетиоце.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво