Факултети у Београду спремни за онлајн наставу од јесени

Уколико епидемиолошка ситуација због коронавируса не буде била повољна на јесен и захтева поновно затварање факултета, Универзитет у Београду је спреман да већ од октобра реализује онлајн наставу за студенте, најавила је ректорка Иванка Поповић.

"Универзитет у Београду учиниће све да изађе у сусрет студентима како упркос епидемији не би губили предавања и испитне рокове и како би имали могућност да заврше своје студије у року. Ми смо спремни за било коју варијанту, јер су ризици велики. Спремни смо да започнемо онлајн наставу у октобру, као што смо радили у претходном семестру, ту има много изазова и трудимо се да радимо најбоље што можемо", изјавила је за Танјуг Иванка Поповић.

Нагласила је и да ће бити потребно и одређених материјаних средстава да се унапреди тај вид наставе.

Поповићева је и указала да оно што остаје као проблем који онлајн настава не може покрити јесу експерименталне вежбе, рад са пацијентима и теренска пракса, и да се тражи решење како да оне буду одржане, а да се не угрози здравље студената.

С друге стране, додала је, те вежбе су студентима потребне како не би били оштећени у свом школовању.

Говорећи о тренутном организовању испита на факултетима, а с обзиром на меру Кризног штаба да се на затвореном простору не може окупти више од десет људи, Поповићева је објаснила да се испити не сматрају окупљањима, већ да за испите важи правило - једна особа на четири квадратна метра.

"На тај начин се распоређују студенти по салама и одржавају усмени и писмени испити. Ово се првенствено односи на писмене испите, јер се усмени испити изводе у салама са малим бројем студената", наводи Поповић.

Још један изазов у доба короне за факултете је, додала је она, онлајн полагање испита, јер наш Закон о високом образовању не предвиђа такав начин провере знања.

"Морамо да видимо који су то алати доступни да се обезбеди поузданост полагања испита, јер не желимо ни на који начин да обезвредимо дипломе које добијају наши студенти", закључила је ректорка Београдског универзитета.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво