УНС: Бесплатна правна помоћ нападнутим колегама, позивамо сведоке да нам се јаве

Удружење новинара Србије осудило је нападе на новинарске екипе током протеста и позвало све новинаре који су нападнути да се јаве како би им била пружена бесплатна правна помоћ, као и све грађане који имају информације о нападачима на новинарске екипе.

Удружење новинара Србије (УНС) позива и грађане који су били сведоци напада на новинарске екипе да се јаве на телефон 062/530337 како би идентитет нападача што пре био откривен и како би били процесуирани.

"УНС осуђује и нови низ напада на новинаре, фоторепортере и сниматеље на јучерашњим протестима у којима су повређене колегинице и колеге из агенције Бета и ТВ Курир, а уништена камера екипе Ал Џазира", наведено је у саопштењу УНС-а.

Фоторепортера Бете цигла погодила у главу 

Фоторепортер Бете Милош Мишков потврдио је УНС-у да га је погодила цигла у главу док је фотографисао на степеницама испред улаза у Народну скупштину.

Каже да је фотографисао бацање бакље на полицијски кордон када га је погодила цигла коју је бацио неко од демонстраната у правцу полицијског кордона.

Мишкову је указана лекарска помоћ, ушивена му је глава и до понедељка ће, рекао је УНС-у, остати под надзором лекара у болници.

Фоторепортерка Бете Светлана Дојчиновић повређена је такође када је на њу неко од демонстраната бацио чврст предмет. У Ургентном центру ушивена јој је повреда на левој руци.

Новинар ТВ Курир ударен чврстим предметом

Новинар телевизије Курир Стефан Станковић испричао је УНС-у да га је док је стајао на зиду, код улаза у Народну скупштину, један од демонстраната који је био испод њега ударио чврстим предметом у пределу десног бубрега.

"Нисам видео особу. Имао је маску и капуљачу. Стајао сам са фоторпортерима и фриленсерима и чуо како неко псује и вређа новинаре. Почео је затим да удара", рекао је УНС-у Станковић.

Додао је да је још горе било кад је испред њега и сниматеља пао сузавац и да су тада престали уживо да преносе догађаје испред скупштине.

Нападнуте и екипе Ал Џазире и телевизије Н1 

У насртају на екипу Ал Џазире у којој су били Наталија Лучић и сниматељ Тарек Ани поломљена је камера. Њима су док су извештавали са протеста пришле мушке особе уз повике "Бежи бре с том камером", "Шта снимаш".

Новинару ТВ Н1 Петру Гајићу избила је из руке микрофон млађа мушка особа док је уживо у телевизијском програму преносио дешавања пред скупштинским улазом.

"Све се брзо одвијало. Пришли су нам младићи, вређали нас. Један од њих ми је ударио микрофон. Нисам имао после непријатности", рекао је УНС-у Гајић.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво