Чувена зграда Поште на Савском тргу више неће бити пошта, каква је судбина чека

Радовима на реконструкцији Савског трга назире се крај. Тај део града биће потпуно промењен када се буде реконструисала и зграда Поште на Савском тргу.

Град је одлучио да зграда Поште, код некадашње главне железничке станице, буде реконструисана и да јој се врати аутентичан изглед из 1927. године.

Саграђена је по пројекту Момира Коруновића, који се сматра зачетником јединог аутентичног српског стила.

Зграда Поште, градитељски бисер престонице, тешко је оштећена у бомбардовању током Другог светског рата. Током обнове зграда је задржала постојећи скелет, али је фасада потпуно промењена.

Коначан стручни став је да је могуће реконструисати тај објекат, да изгледа потпуно исто као што је изгледао пре 93 године.

"Сада се креће у фазу пројектовања, а следеће године биће извођени радови. Идејно решење је урадио архитекта Бранислав Поповић и он ће учествовати даље у поступку пројектовања. Видећемо ко ће добити посао за све фазе пројекта и тада ћемо знати укупну цену и рок трајања радова", каже Марко Стојчић, главни градски урбаниста.

Оно што је извесно, у овој згради после реконструкције неће бити пошта. Још није одлучено да ли ће објекат бити намењен култури или комерцијалној делатности.

"Не бих дао предност ниједној намени. Оно што је мој лични став је да бих волео да то буде објекат културе, али остаје да видимо шта је то што културне институције могу да понуде како бисмо били сигурни да ће објекат бити у потпуности искоришћен", сматра Стојчић. 

И док ће реконструкција Савског трга бити завршена ове јесени, зграда Поште заблистаће старим сјајем за око две и по године.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво