Ако направите прекршај у ЕУ, бићете на црној листи и скупо ће да вас кошта

Скоро 2.000 казни стигло је у протеклих годину и по дана на кућне адресе возачима који су прекршили прописе у земљама Европске уније. За оне грађане који су то олако схватили и нису платили казну следи још непријатније изненађење, биће им забрањен улазак у све земље чланице Европске уније, без обзира на то у којој су земљи направили прекршај.

Тијана Ивановић из Комитета за безбедност саобраћаја наводи за РТС да се у полицијском правилнику променио начин евидентирања, односно контроле саобраћајних прекршаја.

"Уведене су надзорне камере, самим тим органу је много лакше да евидентира прекршај, пронађе власника возила и ту казну упути власнику возила. Због тога је дошло до пораста броја новчаних казни које нам стижу у протеклом периоду", објашњава Ивановићева.

Говорећи о прекршајима које возачи најчешће праве на европским путевима, гошћа Јутарњег програма наводи да се најчешће ради о – прекорочењу брзине, непрописном паркирању, пролазку кроз црвено светло, телефонирању током вожње, превозу деце без дечјег седишта, некоришћење сигурносног појаса.

Додаје да казне могу достићи износ од неколико стотина евра.

"Казне за учињене прекршаје могу бити веома високе. На те казне може се обрачунати и камата уколико учинилац одлучи да жели судско одлучивање. Ти трошкови се такође увећавају за судске трошкове што може на крају изаћи на вишеструки износ од првобитне прописане казне", наводи Ивановићева.

Црна листа и новчана казна 

Возачи који не плате казну, стављају се на црну листу и забрањује им се улазак у ту земљу. Међутим, укидање забране, ни када се дуг плати, није једноставно и може потрајти и неколико година. 

"Процедура је врло компликована и комплексна. Цео поступак се врши посредством Министарства правде односно путем Института Међународне правне помоћи. Ту је укључено више органа. Вама новчану казну може изрећи нпр. у Италији општинска јединица, у Грчкој, мала полицијска управа, тај орган који је изрекао новчану казну, он је дужан и да вас скине са црне листе. Међутим, тај поступак је јако сложен и самим тим може потрајати по неколико година", објашњава Ивановићева.

Задржавање возила и до два месеца 

Како наводи, у Грчкој полицијски службеници имају право да задрже саобраћајну дозволу и регистарске таблице и до 60 дана уколико учинилац прекршаја не плати казну.

"Уколико је викенд, учинилац прекршаја мора да сачека први радни дан како би уплатио износ новчане казне. У том случају полицијски службеник има овлашћење да задржи путну исправу учиниоца прекршаја, може и да скине регистарске таблице и у изузетним случајевима може да одузме односно задржи возило као један вид јемства да ће та казна бити извршена. Након тога када учинилац достави доказ да је уплатио новчану казну путна исправа, регистарске таблице као и само возило ће му бити враћено", објашњава Ивановићева. 

Истиче да наплата казне за прекршај учињен са изнајмљеним возилом представља посебан проблем.

"Полицијска управа тада подноси налог власнику рентакар компаније. Они по правилу исплате ту казну. Међутим, проблем настаје зато што они у већини случајева покрећу парнични поступак пред судом у Србији против возача који је изнајмио то возило и самим тим та новчана казна се аутоматски увећава за законску затезну камату, трошкове поступка и ви ћете бити у обавези да платите вишеструки износ у односу на онај који је био изречен новчаном казном", објашњава Ивановићева.  

Апелује на возаче да буду обазриви, поштују прописе, сигнализацију, јер како каже, могу сами себи закомпликовати живот једним неопрезним понашањем.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво