Све више развода "под старе дане" – који су разлози

Последњих година је драстично повећан број развода старијих од 65 година, у последњих пет година се удвостручио. Доцент Филозофског факултета Милица Весковић наводи за РТС да су најчешћи разлози – велика разлика у годинама међу супружницима, продужење животног века и жеља за неким новим љубавима.

Милица Весковић Анђелковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да је развода међу старом поплацијом било одувек, али да је број развода у односу на педесете године прошлог века знатно повећан.

"Још 50-их смо имали развод између супружника старијих од 65 година, али је тај број био двоцифрен. Тај број 60-их је почео постепено да расте, имали смо преко 100 развода, да би 70-их и 80-их тај број прешао цифру од 300 развода. Деведесетих година се та стопа смањила због кризе на територији наше државе и парови су остајали заједно јер нису могли другачије да функционишу. После 2000. број развода почиње да расте. Статистика из 2018. показује да је 451 мушкарац старији од 65 година одлучио да оконча брак са својом супругом. Нешто мањи је број жена које су окончале брачну везу", објашњава Весковић Анђелковићева.

Додаје да супружници са великом разликом у годинама ступају у брак, да би се након неколико година та разлика показала као препрека срећном заједничком животу.

"Деца могу да одрже брак, али то не значи да могу да их направе срећним. Разлика међу супружницима је видљива тек кад се појави синдром 'празног гнезда', кад деца напусте кућу, они имају прилику да упознају једни друге и виде да тај избор можда и није био најбољи и онда се одлучују да свако крене својим путем", објашњава Весковић Анђелковићева.

Додаје да је повећан број развода можда резултат тога што је продужен животни век.

"Људи живе дуже него раније, одлазе у пензију која је раније представљала смирај њиховог живота. Међутим, сада је ситуација другачија, сада имамо феномен да активног старења треће доба и људи када оду у пензију имају времена за себе и сматрају да имају још времена да нешто промене у свом животу, евентуално да нађу неку нову љубав, да се посвете себи, својим хобијима", оцењује Весковић Анђелковићева.

На питање – како је изолација и ситуација са коронавирусом утицала на брачне парове и број развода, гошћа Јутарњег програма наводи да је та ситуација била прилика да супружници упознају једно друго, јер су били затворени и усмерени једно на друго 24 часа дневно.

"То је била прилика где су се супружници доста добро упознали. Сви ти проблеми који су били гурани под тепих док су имали своје обавезе на својим радним местима и док су имали социјални живот изашли су на видело. Неки су успели да то превазиђу, неки можда и нису. Званичну статистику имаћемо крајем јуна 2021, али ја очекујем благи пораст развода након изолације коју смо имали", наводи Весковић Анђелковићева.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво