Откуд редови испред судова и може ли то да реши е-управа

Данима се формирају редови испред судова. Чека се за различита уверења и потврде. Михаило Јовановић, директор канцеларије за информационе технологије и е-управу, наводи за РТС грађани не смеју да буду курири који ће носити своје папире од шалтера до шалтера.

Михаило Јовановић је гостујући у Београдској хроници на РТС-у апеловао на одговорне да под хитно успоставе и прилагоде своје информационе системе институцијама са којима треба да размењују податке.

"Ово што се дешава са редовима испред судова није добар пример и стварно овај пут морам да станем на страну грађана и позовем све оне који су одговорни за ово да под хитно успоставе и прилагоде своје информационе системе, колко сутра, пре свега мислим на Агенцију за привредне регистре и остале институције са којима она треба да размењује податке", наводи Јовановић.

Истиче, да су системи годинама развијани тако да грађани не буду курири који носе документе од шалтера до шалтера.

"Ово је један пример који дискредитује ту електронску управу. Очекујем да се у току сутрашњег дана огласи АПР и успостави своју комуникацију, обавести грађане и стопира редове испред судова", наводи Јовановић.

Коментаришући редове испред катастра наводи да је ситуација и ту била лоша, али да се Уредбом Владе током прошле недеље разрешили и последњу недоумицу која је постојала у комуникацији између Ер-Ге-Зеа и нотара.

"Тако да од данас више нема тих неразумевања. Било је проблема око тога колико су стари подаци у самом регистру Ер-Ге-Зеа Доношењем одговарајуће Уредбе Владе од петка тај неспоразум више не постоји тако да нотари имају прецизну инструкцију како да повлаче податке из Ер-Ге-Зеа", објашњава Јовановић.

Упис у средњу школу потпуно електронски

Говорећи о услугама најављује да ће први пут упис у средњу школу бити доступан потпуно електронски

"По први пут ћемо омогућити свима онима који се уписују у редовне средње школе, значи родитељима да изврше упис деце у потпуности електронски преко портала е-Управе и да не оду уопште у школу, а подаци ће бити електронски размењивани", објашњава Јовановић.

Истиче да принципи развоја е-Управе иду ка томе да институције саме размењују податке јер, како каже, грађани не смеју да буду курири који ће носити своје папире од шалтера до шалтера.

"Цела једна генерација родитеља је у марту и априлу уписала децу у вртић на начин да су користили услуге на порталу и нису морали да доносе ни матичну књигу рођених, пребивалиште, уверење о запослењу јер су се ти подаци аутоматски размењивали између вртића и државних органа", објашњава Јовановић.

Истиче да грађани проблем могу пријавити Канцеларији за ИТ управу.

"Могу да нам се обрате путем телефона, мејла или кол центар јер смо управо ту да слушамо грађане и где год да постоји проблем успоставимо електронску комуникацију", наводи Јовановић.

На питање - колико су безбедни наши подаци, гост Београдске хронике наводи да су апсолутно безбедни јер се, како каже, примењују највећи безбедносни стандарди.

"Применили смо све техничке и безбедносне стандарде када су у питању подаци грађана и они не треба да брину већ уживају у користие-Управе", поручио је Јованновић.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво