Коронавирус одложио избор Повереника за равноправност, притужбе грађана на чекању

Институција Повереника за заштиту равноправности због законског вакуума и ситуације настале због епидемије коронавируса тренутно не функционише. Доскорашња повереница Бранкица Јанковић рекла је за РТС да су измене и допуне закона послате у парламент пре истека њеног мандата, 27. маја, али да посланици нису стигли да расправљају о томе. У међувремену, све притужбе грађана из домена Повереника стоје.

Институција Повереника за равноправност не функционише јер није уређено законски ко врши функцију по истеку мандата до избора новог повереника.

Гостујући у Јутарњем прогрму Бранкција Јанковић је рекла да верује да ће то бити приоритетно питање за решавање.

Повереник нема заменике, има помоћнике, али су и њихова овлашћења везана за мандат повереника.

У изменама и допунама закона који је послат у Скупштину наводи се да избор треба да почне пре истека мандата повереника као и да он обавља функцију до избора новог, што сада није случај.

По потојећем закону мандат поверенику престаје даном истека, што је и довело до тренутног вакуума.

Незаобилазна тема је коронавирус који је поново у пуном јеку. Доскорашња повереница каже да је питање за све нас зашто се не поштују препоруке већ мора да постоји забрана.

Добра вест, како каже Бранкица Јанковић, је најава да ће се нове мере пре свега односити на радно време угоститељских објеката и сматра да свака мера која се уводи треба да буде пропорционална и да се континуирано преиспитује.

Скоро невероватна прича је о 13-годишњој девојчици из Ниша, за којом је у једном тренутку трагала цела Србија. Девојчица је пронађена у Београду, у аутобусу 603, а отишла је од куће јер су њени родитељи били против тога да полаже пријемни у Математичкој гимназији.

"Можда је импресивна та одлука девојчице да оствари своје снове али то не треба да буде модел понашања. Уз разумевање за жеље девојчице, могу да замислим како је било њеним родитељима", нагласила је Бранкица Јанковић уз поруку свим родитељима да слушају своју децу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво