Почаст косовским јунацима на Газиместану

Велики број верника одао је почаст косовским јунацима код споменика на Газиместану. Долазили су из свих делова Косова и Метохије, али и из централне Србије. Међу њима и учесници Видовданског ходочашћа, који су пре четири недеље пешице кренули из Београда.

Председник Удружења Видовданско ходочашће Хаџи Милан Иванковић каже да је Газиместан за њих у овом тренутку центар света. "Овде је вертикала код Господа", истиче Иванковић.

Душан Петровић, из Бабиног моста сматра да је то у најмању руку свето место за српски народ.

Божидар Шарковић из Клине каже да су ту на свом, на својој земљи и нашем Косову и Метохији.

У Српској православној цркви кажу да је Видовдан један од централних догађаја историје Србије.

Архимандрит Иларион, заменик епископа Рашко-призренског, истиче да је свети празник Видовдан од огромног значаја за повратак народа свом правом идентитету.

"Значајан је због тог рефрена који прати Видовданско предање и Косовски завет, а то је опредељење за царство небеско", додаје Иларион.

Историчари истичу да је Видовдан важан не само због Косовског боја, него и многих других догађаја, који су одредили судбину српске државе.

Историчар Александар Гуџић наводи да је 28.јуна 1878. године на Берлинском конгресу почела расправа о Кнежевини Србији, а на том конгресу Србија је добила независност и територијално проширење.

Обележавање Видовдана у Грачаници и на Газиместану обезбеђивале су јаке снаге косовске полиције, које су након парастоса привеле па убрзо пустиле двојицу младића који су носили српску заставу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво