Модернизована ракетна артиљерија Војске Србије

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је завршетку фабричког пријема нулте серије модернизованог ракетног лансера "огањ" са контролним гађањем у Центру за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци". Наша ракетна артиљерија значајно ће се тиме унапредити, рекао је Вулин.

Како је истакао министар Вулин након гађања, ракетна артиљерија и јединице ракетне артиљерије су један од најважнијих делова Копнене војске.

"Наша снага се дигитализованим 'oгњем', модернизацијом коју смо радили први пут од 1977. године, значајно повећала. Овај модел, осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, остварио је оно што је у модерном ратовању најважније - обезбедио је далеко већу брзину употребе. Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом „огњу" је потребно три минута. Недигитализовани 'огањ', који смо до сада имали, за то је морао да потроши 26 минута" рекао је Вулин. 

Додао је да је реч о великој промени у модерном ратовању где се све рачуна у минутима и секундама "и где нема ништа важније до да дођете сигурно, прецизно, испалите своју муницију и у најкраћем могућем року одете с ватреног положаја".

Министар одбране поручио је да ће Војска Србије за неколико дана добити једну и по батерију у свом саставу, да ће се наставити с модернизацијом свих средстава "огањ" које Војска Србије има у значајном броју и да ће се тиме наша ракетна артиљерија значајно унапредити.

"Данас смо, такође, видели и нешто што није модернизација, већ је потпуно ново средство. У питању је модуларни „'огањ' који ће бити у стању да испаљује све калибре, али да испаљује и вођене ракете типа 'АЛАС'. То је нешто што је потпуно ново, а што се неће предуго чекати да постане део наоружања Војске Србије",  рекао је Вулин.

На полигону у Никинцима, како је истакао помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, приказано је завршно подешавање нулте серије модернизованог ракетног лансера "огањ".

"Развој је завршен прошле године. На том пројекту учествује неколико предузећа Одбрамбене индустрије Србије, а носилац је 'Прва петолетка' из Трстеника која набавља главне подсистеме. Реч је о високо аутоматизованом оруђу које ће значајно да унапреди способности наше артиљерије, пре свега драматичним скраћивањем припреме за отварање ватре. Уграђена је потпуно нова електроника и инерциони навигациони систем и други подсистеми који убрзавају рад артиљерије, односно батерије на ватреном положају", рекао је Милорадовић.

Он је истакао да се тиме развој не завршава и да започиње опремање.

Према његовим речима, за ово оруђе се управо завршава развој нове генерације муниције, а један тип ракете с одговарајућим упаљачима је већ уведен у наоружање - то је ракета М-18 и уговорена је производња с "Крушиком" значајних количина те ракете.

Помоћник министра за материјалне ресурсе нагласио је да је прва фаза модернизације наше ракетне артиљерије и развоја одговарајућих система завршена.

"Тиме се развој наше ракетне артиљерије не завршава. Следећа фаза је такозвани модуларни 'огањ', а то је оруђе са сасвим новим могућностима какве до сада наша ракетна артиљерија није имала. То је могућност да гађа свим врстама постојећих ракетних пројектила, укључујући и пројектиле домета 40 километара, који су већ развијени и ракетне пројектиле домета 50 километара",  нагласио је Милорадовић .

Указујући на значај данашњих испитивања, потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба, истакао је да је реч о гађању из артиљеријског оруђа ЛРСВМ М18 - лансера ракета чији је развој почео у Војнотехничком институту пре две године, а сада је при крају завршетак припрема за завршно испитивање.

"Оруђе је намењено за гађање циљева на великим даљинама. Има лако оклопљену кабину која штити посаду од гелера и пушчане муниције. Омогућује коришћење свих расположивих ракета које имамо у нашем наоружању и оних које ћемо развијати. У њега је интегрисан систем 'АЛАС'- противоклопна вођена ракета", рекао је  Пухача.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво