Приказ летачке обуке кадета Војне академије на аеродрому "Морава"

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас кадете 140. класе Војне академије који изводе летачку обуку на војном аеродрому "Морава" у Лађевцима код Краљева. Вулин је истакао да 2012. године наше ваздухопловство скоро да није постојало, а да је од 2012. године просечан налет пилота вишеструко повећан.

Александар Вулин је поручио да захваљујући великој упорности врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и захваљујући спровођењу Војнотехничког споразума и захваљујући огромном улагању читавог нашег друштва, читаво наше Ратно ваздухопловство поново може да штити наше небо, поново може да штити нас суверенитет и интегритет, а кадети који се обучавају могу да кажу да се обучавају на потпуно новој техници, да имају довољан број часова налета и да ће постати сјајни пилоти, као што су сјајни људи.

Након реферисања команданта 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле потпуковника Добросава Дрндаревића, министар одбране присуствовао је приказу летачке обуке кадета Војне академије.

Према речима заменика команданта 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле и наставника летења мајора Саше Николића у тој јединици на обуци тренутно су кадети 140. класе Војне академије са смера пилот хеликоптера.

"У току ове школске године завршили су сегмент основног летења, навигацијског и инструменталног летења. Предстоји им обука у ноћном летењу, ниском летењу и летење са наоружаним хеликоптерима ХН 42/45 Н", истакао је мајор Николић додајући да је изузетно задовољан резултатима које су током обуке показали кадети 140. класе Војне академије.

Кадет пете године смера војног ваздухопловства Војне академије Михајло Милићевић сматра да обука на хеликоптеру Гама, коју кадети тренутно похађају у 98. ваздухопловној бригади представља добру основу за даља усавршавања на хеликоптерима Ми-17, Ми-35 и Х-145М.

"Најзанимљивији је раздео основног летења, где учимо нове елементе и начин управљања ваздухопловом, које до тада нисмо искусили", истиче кадет Миленковић.

Тијана Миленковић, такође кадет пете године Војне академије, каже да је обуци на хеликоптерима „Гама" претходила обука на хеликоптеру Газела, коју су кадети смера војног ваздухопловства имали у четвртој години, као и да су све етапе обуке подједнако занимљиве.

"Сваки део је занимљив за себе. Наравно, почетак је био најтежи, јер је реч о прилагођавању. Инструктори су увек ту за нас. Шта год да затреба, било да је то нешто са почетка, или нешто ново, што још увек нисмо пробали. Увек су ту да пренесу знање. Такође, доста значи и разговор између свих нас - рекла је Миленковићева додајући да увек много значе и речи искуснијих колега.

Обиласку је присуствовао и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић и командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Зоран Продановић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво