Скоро 15.000 грађана затражило бесплатну правну помоћ и подршку

За шест месеци примене Закона о бесплатној правној помоћи око 15.000 грађана обратило се за бесплатну правну помоћ и правну подршку, изјавио је државни секретар у Министарству правде Радомир Илић, који је са чланом Градског већа Новог Сада Миланом Ђурићем обишао Службу за бесплатну правну помоћ у том граду.

Подсећајући да је примена Закона о бесплатној правној помоћи почела 1. октобра 2019. године, државни секретар је навео да је за шест месеци његове примене било више од 12.000 захтева за пружање бесплатне правне подршке, а остатак за бесплатну правну помоћ.

Илић је истакао да су различите владе више од 20 година најављивале доношење овог закона, а да су се услови за то створили када је Србија имала стабилну економију и стабилан буџет, саопштило је Министарство правде. 

Он је подсетио да право на бесплатну правну помоћ имају грађани који су корисници социјалне помоћи и они који би плаћањем судских трошкова то постали, као и рањиве групе, попут особа са инвалидитетом, расељених лица, жртава насиља, азиланата...

Илић је додао да бесплатну правну помоћ пружају и адвокати и службе правне помоћи у јединицама локалне самоуправе, али и удружења грађана којa годинама пружају бесплатну правну помоћ рањивим групама.

Државни секретар је указао да су Министарство правде и Адвокатска комора Србије потписале Протокол за успостављање Кол центра за бесплатну правну помоћ, који омогућава равномерно распоређивање предмета адвокатима.

"У Новом Саду сам се уверио колико Закон пуно значи и како функционише. Честитам Новом Саду на организованој служби, која је спремно дочекала примену новог Закона", рекао је Илић.

Члан Градског већа Новог Сада је рекао да је да тај град још од 1961. године грађанима пружа бесплатну правну помоћ, да је прошле године имао око 7.000 предмета, а да од примене новог Закона, од када се бесплатна правна помоћ финансира на начин да 50 одсто сноси Република, а остатак Град, у раду има око 300 таквих предмета.

Горан Гајић из те службе истакао је да је доношење Закона о бесплатној правној помоћи значајан корак и да његова примена у Новом Саду добро функционише, за шта су доказ задовољни грађани.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво