Обратите пажњу, полиција на путевима – шта може скупо да вас кошта

У првом кварталу 2020. године у саобраћајним несрећама живот је изгубило 107 особа, повређено је 3.839. Упоређујући са истим периодом прошле године, број несрећа се смањио, али је погинуло 25 особа више, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године. Стручњаци објашњавају да су удеси са фаталним последицама производ непажње, претеране брзине и употребе алкохола у време после короне и потпуног опуштања у саобраћају.

МУП ће у наредних неколико недеља организовати акције које ће бити усмерене на контролу коришћења сигурносних појасева, алкохол и прекорачење брзине у насељеним местима.

На путевима у Србији, у првом кварталу ове године, догодиле су се 2.724 саобраћајне несреће, у којима је било страдалих и повређених особа, што је за 0,9 одсто мање него у истом периоду прошле године. Међутим, расте број погинулих, што забрињава и полицију и стручњаке.

Психоза и даље влада код појединих возача, док други желе по сваку цену да надокнаде оно што је испуштено за време ванредног стања. Возачи често гледају у мобилне телефоне и што је најгоре, не користе сигурносне појасеве, па су многи због тога нарочито у чеоним сударима изгубили живот, али и угрозили животе сувозача.

"Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, тек негде око 12 одсто сувозача. У случају судара невезани путник на задњем седишту делује на путнике испред себе као да је неко скочио на њега с четвртог или петог спрата зграде. Дакле, размишљајте да испред вас може бити неко веома драг и да га можете својом непажњом усмртити", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Разлика у удесима у насељима и на ауто-путу 

Највише саобраћајних незгода догодило се у насељеним местима, где се десило 75 одсто њих, а страдало је или повређено 3.946 особа. Удеса има и на ауто-путевима, где су учестали они са две или више погинулих особа.

"Људи возе мого опуштеније и када се и ако се догоде удеси на ауто-путу, то су обично незгоде ненормалних размера, а никад испод 10 возила само што возачи не очекују такву радњу испред себе", каже професор Милан Вујанић, саобраћајни стручњак.

У сваком случају треба бити обазрив, нарочито на магистралним путевима. Ибарска магистала, регионални путеви и жеља многих да отпутују из града носи са собом низ замки и опасности, кажу у МУП-у и додају да ће се контролисати везивање и на предњим и на задњим седиштима, али и да ће при сваком заустављању, без обзира на доба дана, бити алко-теста.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво