Вулин: Где престаје војска, а где почиње народ

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су постигли ванредно запажене резултате и исказали изузетно залагање и пожртвованост у раду министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић и генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић, уручили су похвале и новчане награде у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Одлуком министра одбране награђено је 30 припадника Министарства одбране и Војске Србије за подвиг спасавања живота и отклањања последица елементарних и техничко-технолошких несрећа.

Награђени су и за ванредно запажене резултате и изузетно залагање и пожртвованост исказану у обављању дужности; постигнуте резултате у области науке и развоја средстава наоружања и војне опреме, као и резултате у области културе и спорта. 

Министар Вулин је истакао да су сви награђени обављали своју дужност и да би сви они били подједнако поносни, поуздани и вредни и да их нико није наградио.

Врлина награђених, наглашава министар Вулин, је у томе што они нису тражили награду, а то је разлог зашто је Србија бескрајно поносна на њих.

"Врховни командант Војске Србије Александар Вучић дао је задатак да будемо на располагању Србији. Наређење смо испунили, дали смо све од себе и нико од вас није питао колики је ризик нити је рекао да је сувише опасно, да може да се разболи. Нико од вас није прво помислио на себе, на своје здравље, чак ни на своју породицу, него је прво помислио на своју једину Србију и на војску којој служи. Србија је могла да буде мирна и поуздана и већ је знала да ћемо победити оног тренутка када је ВС постала видљива, када је била ту, баш тамо где је потребно", рекао је Вулин. 

Министар Вулин подсећа да је српска војска била и да ће бити непобедива зато што нико никада није могао да каже где престаје војска, а где почиње народ.

"Тако је било и тако ће бити. Били сте део народа, најбољи део народа - храбри, организовани, одговорни да улију снагу, самопоуздање и поверење. Чували сте друга, чували сте више од свега наше грађане којима је помоћ била потребна. Зато смо данас овде и зато сам поносан што вас је Удружење осигуравача препознало", рекао је министар одбране.    

"Вирус је затекао неспреман цео свет, за разлику од Србије" 

У име Удружења осигуравача Србије, које је обезбедило новчана средства за награде припадницима Министарства одбране и ВС, обратио се генерални секретар тог Удружења Душко Јовановић, захваливши припадницима Министарства одбране и Војске Србије за све што су последњих година учинили у интересу Србије, а посебно последњих месеци током пандемије.

"Вирус је затекао неспреман цео свет, за разлику од Србије која је заједно са припадницима Војске Србије успела да овај проблем елегантније и безболније заврши и преброди него што су остале земље у свету", истакао је Јовановић и још једном честитао и захвалио добитницима награда те обећао да ће Удружење и даље помагати и увек бити уз Војску Србије. 

Година пуна изазова 

Присутнима се у име награђених обратио потпуковник Жељко Аврамовић из 19. логистичког батаљона Прве бригаде копнене војске, захваливши министру одбране на додељеним стимулативним мерама. Он је истакао да је ова година за припаднике Министарства одбране и Војске Србије била пуна изазова, а посебно период који се односи на борбу против вирусне инефекције ковид 19.

"Све што смо радили у данима иза нас, радили смо за добробит грађана Србије, наших породица, за Републику Србију. На свим задацима ангажовали смо се професионално, часно и несебично, што и јесте наш задатака, али и одлика свих наших припадника", рекао је Аврамовић.

Међу припадницима Министарства одбране и Војске Србије награђеним за подвиг спасавања живота је мајор Предраг Митровић из Команде за развој банатске бригаде Команде за обуку, који је заједно са својим колегом разводником Габријелом Станом у марту ове године пружањем прве помоћи спасио живот особи која је доживела саобраћајну несрећу на путу између Зрењанина и Кикинде. 

"Сам гест министра одбране, као и сазнање да сам некоме спасио живот, за мене представља велики подстрек у даљој служби и раду, а свим мојим колегама, надам се, и адекватан пример како треба поступити у неким сличним ситуацијама", поручио је мајор Митровић.

"Задатку смо приступили одговорно и професионално" 

Командир Одељења за здравствену заштиту у 17. механизованом батаљону Прве бригаде копнене војске поручник Милица Стојковић награђена је за ванредно запажене резултате и изузетно залагање и пожртвованост коју је показала у обављању редовних дужности у области здравствене заштите.

"Задатку смо приступили одговорно и професионално, вођени пре свега љубављу према нашој земљи. Велика ми је част што сам награђена и сматрам то великим подстреком за даљи рад. Поносна сам и што сам као лекар била у позицији да помогнем нашем народу, војсци и земљи која ме је школовала", истакла је потпоручник Стојковић.

Десетар Ђуро Борбељ из 18. инжињеријског батаљона Прве бригаде копнене војске награђен је за резултате постигнуте у области културе и спорта. 

Свечаности су присуствовали и чланови колегијума Министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво