Стефановић о наводима Игора Јурића да је познати политичар починио кривично дело над дететом

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић огласио се поводом информација које је Игор Јурић више пута изнео у јавности у којима тврди да поседује доказе да је над једним дететом у Србији почињено тешко кривично дело. Стефановић је апеловао на Тужилаштво да испита све наводе Јурића, а њега позвао да да све информације уколико их има.

Да ли је починилац познати политичар, како то тврди Игор Јурић, суштински није важно, истакао је Небојша Стефановић у изјави достављеној медијима.

"За починиоца таквог дела, био он политичар или не, богат и утицајан или не, не сме да буде било каквих повластица, сакривања, попуштања или другачијег третмана у сваком кривичном делу, а поготово када се ради о оптужбама Игора Јурића да је једно дете силовано, које не схватам олако", наводи Стефановић.

Министар унутрашњих послова је подсетио да је Јурић више пута поменуо ово дело, а није рекао на кога мисли, није предочио доказе и није званично о томе обавестио тужилаштво или полицију, па да је очекивао да ће Јурић о томе да обавести макар јавност.

"Пошто се ни то није догодило, са жаљењем примећујем да овај случај, уколико га уопште има, све више улази у сферу медијског препуцавања у којем не видим ништа добро ни за могућу жртву, нити видим остваривање тешке санкције за могућег починиоца", нагласио је Стефановић.

Задатак тужилаштва је да прикупља доказе 

Министар је подсетио да од 2013. године искључиво тужилаштво води истраге у Републици Србији и надлежно је да прикупља доказе, даје налоге другим државним органима за прикупљање потребних обавештења и одлучује самостално да ли ће против некога подићи оптужницу или неће.

"Због тога није добро да било који појединац у Србији јавно говори о учињеном тешком кривичном делу против детета, а да онда месецима након тога тврди да прикупља доказе који би били довољни за судски процес'", рекао је Стефановић.

Навео је и да се поставља питање зашто Јурић излази у јавност са таквом информацијом, ако доказа нема или зашто о доказима не обавештава тужилаштво да би потенцијална жртва и њена породица имали прилику да остваре заштиту и правду.

"Очекујем, да када то већ Игор Јурић није сам урадио, надлежно тужилаштво без одлагања позове господина Јурића да пружи све информације о могућем учиниоцу овог тешког кривичног дела, за које тврди да је извршено, пре свега зато што је то нормално, исправно, законито и у најбољем интересу могуће жртве, истине и правде", нагласио је Стефановић.

Министар је поновио да без обзира на то о коме се радило, тужилаштво је дужно да покрене истрагу а Министарство унутрашњих послова је у потпуности спремно и способно да пружи заштиту свим учесницима процеса, ако је потребно и ван граница наше земље уз уверење да и Игор Јурић схвата колико је важно да се у оваквим ситуацијама брзо реагује.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво