Грађани поново чекају у редовима, али овог пута не пред апотекама

Што због пролећа, што због времена које су људи због епидемије проводили махом у кући, продаја бицикала порасла је за трећину. Највећи редови ових дана нису више испред апотека, сад су испред продавница бицикала. Не купују се само нови, поправљају се и стари, па се чак и код мајстора заказује неколико дана унапред. Кад прескочите све ове препреке, онда вас чекају оне старе на бициклистичким стазама.

Ако вам је бицикл зрео за пролећни ремонт, нећете лако доћи на ред. Сервиси су ових дана пуни муштерија, па мора да се сачека. Слично је и у продавницама. Продају се резервни делови, опрема, нови бицикли, а у куповину долазе целе породице.

Марко Зечевић из продавнице бицикала наводи да је највеће интересовање за маунтин бајкове, зато што су то бицикли који су за све врсте терена, али траже се и градски бицикли и дечји бицикли.

"Породично су долазили да купују бицикле за целу породицу што се до сада и није толико често дешавало, али сада после ове целе ситуације то је све чешће", каже Зечевић.

Ипак, већина вози само на стазама, у оним деловима града где их има.

"Људи који излазе да се возе, који су несигурни, они бирају бициклистичке стазе или бирају бициклистичке траке где их има, али пошто њих нема пуно онда тешко је те људе охрабрити да возе улицама. Мањи број крене, успеју да се прилагоде, али много већи број њих се плаши", напомиње Небојша Стојковић из Удружења "Улице за бициклисте".

И те постојеће потребно је одржавати. Негде недостају знаци упозорења, па ако стазу не познајете, можете завршити у реци, а негде је потребно само чишћење.

"Жеља се већ годинама изражава кроз неке стотине километара бициклистичких стаза, а за сада смо видели једва 15 до 20 километара, и то углавном неких исцртаних стаза по тротоару или негде понека бициклистичка трака. Заиста је мало правих, одвојених безбедних бициклистичких стаза", каже Стојковић.

Стижу бициклистичке улице, могуће и субвенције

Међутим, стижу охрабрујуће вести - неки од предлога представника бициклистичких удружења требало би да буду усвојени.

"Двосмерне улице за бициклисте би могле бити оне које су сада једносмерене за аутомобиле, где је мања фреквенција аутомобилског саобраћаја. Затим, тражили смо, прича се да ће бити улица у Београду претворених у бициклистичке улице. То значи да ће бициклисти имати предност у односу на аутомобиле, сви ће се кретати туда, али ће бициклисти имати предност, биће забрањено претицати их", објашњава Стојковић.

У Граду кажу да су већ одредили неколико улица за ту намену, на пример, Улицу Кнегиње Зорке, а разговара се и о субвенцијама за куповину бицикала домаће производње.

У овом тренутку Београд има око 103 километра бициклистичких стаза, а тренутно се ради 7,7 километара нових.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво