Може ли идентитет Николе Тесле бити наизменичан попут струје

"Чувени Хрват Никола Тесла био је међу првима који је открио рендгенске снимке." Ова реченица појавила се на званичном сајту Европске уније, у секцији учење. Иако је ЕУ уклонила спорну ставку о Тесли, поново се отворило питање о пореклу познатог научника.

У време коронавируса, школе не раде. Деца у ЕУ као и свуда, уче на даљину и чешће користе веб-сајтове. На страници "кутка за учење" званичног веб-сајта ЕУ на којој деца слушају занимљивости о чланицама, у делу о Хрватској појавила се реченица да је Никола Тесла чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке.

Осим Тесле, поменут је Едуард Славољуб Пенкала, хрватски научник и бизнисмен словачког порекла и изумитељ механичке оловке за кога је такође погрешно речено да је изумео хемијску оловку. Као трећи пример познатих Хрвата у овом друштву нашао се и Лука Модрић.

После ове вeсти, сајту РТС-а писмом се обратио Стелиос Стелијанидис из Грчке. Написао је да му је ћерка која у школи користи сајт ЕУ показала шта пише у одељку о Хрватској. Била је збуњена зато што је у школи посетила Музеј Николе Тесле.

Званично је реаговало Министарство културе Србије. Министар Владан Вукосављевић од ЕУ је затражио извињење српском народу и исправљање грешке.

Министарство спољних послова Србије је Бриселу упутило протестну ноту. Уз то, министар Дачић је за домаће медије рекао да би Тесла завршио у Јасеновцу да је живео у Југославији за време Другог светског рата и додао: "Ето, толико је он Хрват."

Одјеци у светским медијима о грешци ЕУ 

И светски медији, попут Блумберга, Дојче велеа, АФП-а, пренели су да је Србија протестовала код ЕУ пошто је у једној од публикација наведено да је амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват. Агенција АП указује да су у историјским записима цитиране Теслине речи да је поносан на своје српско порекло и хрватску домовину.

Подсетимо, нешто слично се догодило прошле године. Хрватска је открила планове да се на изложби ЕКСПО 2020. у Дубаију представи као земља иновација са проналазачима попут, између осталих, Николе Тесле.

Србија се побунила, а хрватски министар спољних и европских послова Горан Грлић Радман одговорио је да је та реакција непотребна, да примера славних особа са двоструким идентитетом има свуда у свету, те да се и Хрвати и Срби могу поносити Николом Теслом, као универзалним човеком који је допринео човечанству.

Хрватска овога пута није реаговала.

Најновија вест је да је Министарство културе саопштило да је на званичној интернет презентацији ЕУ избрисан спорни део текста у углу за учење, у коме је била наведено да је Никола Тесла чувени Хрват.

Александар Поповић, некадашњи министар науке и професор Београдског универзитета, навео је да заиста верује да је у питању грешка неког бриселског дипломате због тога што "и у Бриселу и у добром броју земаља питање нација и државних граница није у потпуности рашчишћено".

"Мислим да не треба бројати крвна зрнца. Никола Тесла је био Србин, он се осећао Србином. Крај. Ја искрено верујем и надам се да не постоји неко довољно луд под капом небеском ко би га мање ценио зато што је био Србин или зато што није био Србин", казао је Поповић.

Теслина породица била је део српске елите у Хрватској 

Социолог Петар Лађевић је навео да је Тесла рођен у времену када су се на територији Лике формирали велики српски родови, односно породице, којима је припадала и породица Николе Тесле. Потомци ових фамилија су се међусобно венчавали чиме су стварали једну врсту елите.

"Све су те свештеничке фамилије своју децу слале на школовање. Та су деца завршавала школе по Бечу, по Прагу, неки чак и у Загребу и расељавали су се по целој Хрватској", истакао је Лађевић и навео је да је већина чланова руководства Самосталне демократске странке Светозара Прибићевића потицала из ових породица из Лике.

Историчар Вељко Станић је подсетио на познату Теслину реченицу "Поносим се српским пореклом и хрватском домовином" и да је за њено тумачење потребно видети контекст. Тесла је пред свој 80. рођендан 1936. године добио телеграм од Влатка Мачека, лидера Хрватске сељачке странке.

"Мачек у том телеграму честита и каже му 'Великом сину рода српскога и домовине хрватске' и онда у одговору се куртоазно узима иста та формулација 'Једнако поносан мога српскога рода и моје хрватске домовине. Живили сви Југославени'", навео је Станић.

"Деца у Србији знају ко је Никола Тесла" 

Александар Поповић је оценио да се у Србији данас води довољно рачуна о лику и делу Николе Тесле, имајући у виду "колико су брза времена свуда у свету и колико великих људи остаје потпуно заборављено".

"Југославија је издала 1953. прве две марке поводом десет година од смрти Николе Тесле. Ја мислим да деца у Србији знају ко је Никола Тесла. Нису знали ко је Милутин Миланковић, такође велики Србин са територије Хрватске, али за Теслу су знали", навео је Поповић.

Вељко Станић је навео да се по Тесли у Госпићу зове једна улица, али је подсетио да се раније по Николи Тесли звао и један трг у овом граду у Хрватској на којем се налазио споменик Николи Тесли.

"Ако је Тесла неко чијим би се именом требало поносити, онда би било добро за хрватску државну политику да покаже више слуха за неке реалне проблеме малобројне преостале српске заједнице, да Тесла буде мост ка тим егзистенцијалним питањима", рекао је Станић.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво