Узгој коза може да буде исплатив посао, али је дуг пут до успеха

Тржиште је знатно захтевније него у другим гранама сточарства. Породица Јовановић из Баљевца на свом имању гаји више од 100 коза, изградили су млекару, а посао је започео најмлађи члан, Александар, који се вратио у родни крај.

Тридесетак хектара мешовитог терена. Ливаде, ниско растиње и шума. Идеални услови за узгој коза.

"Ови терени овде и јесу за сточарство. Овчарство, козарство, то је нешто што се изгубило са ових простора. Ето, лагано крећемо пар нас овде са том причом. Задовољан сам задњих пар година колико смо урадили и шта смо урадили", каже Александар Јовановић из Баљевца.

И Александрова деца, њих троје, активно учествују у узгајању коза.

"То је дошло некако из личне потребе. Прво због деце, касније се то мало ширило", прича Александар.

Козе су почели да узгајају пре седам година. Идеја о млекари настала је пре три. Јовановићи су уложили у изградњу модерне млекаре капацитета 2.000 килограма производа дневно. Помогле су и субвенције.

"Дошли смо у ситуацију да сада чекамо само решење из министарства и да можемо да кренемо. Надамо се да ће бити зараде, да нам се врати ово што смо уложили", испричао је Небојша Јовановић из Баљевца.

Коза је пробирљива животиња у испаши па отуда и квалитет млека. Међутим, производи од козјег млека нису толико заступљени у исхрани у односу на кравље, иако су пуни витамина, аминокиселина и протеина.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво