Католици и протестанти обележавају Велики петак, преноси обреда на Јутјубу

Католици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве, Ускрс ће празновати 12. априла. Они данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа.

Дан када је на крсту страдао Исус Христос најтужнији је дан у хришћанству, а за католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања. Овога пута, због новонастале ситуације, неће бити причешћа, нити групне молитве.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне. 

Београдска надбискупија објавила је да ће Црква Криста Краља у Београду, Крунска 23, на Велики петак бити отворена за особну молитву од 6.00 до 16.00 сати.

"Приликом посета цркви верници се обавезују да ће поштовати све прописане одредбе за сузбијање ширења коронавируса", објављено је на сајту Београдске надбискупије и митрополије.

На Јутјуб страници и Фејсбуку Београдске надбискупије, верници могу пратити преносе обреда

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је верницима предстојећи Ускрс и у ускршњој посланици оценио да је коронавирус задао ударац човеку, али и да је пандемија потврдила да смо сви једна јединствена породица свих народа, језика, боја коже и култура.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво